Hlavní obsah

Padesát let trvání ZŠ a MŠ MUDr. E. Lukášové v Ostravě oslavili žáci akademií

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 24. května odpoledne se pro základní a mateřskou školu MUDr. Emílie Lukášové konala v Kulturním domě AKORD v Ostravě-Zábřehu velká sláva. Žáci spolu s učiteli se v rámci oslav padesátého výročí trvání školy prezentovali rodičům slavnostní akademií.

Foto: Josef Zajíc

Akademii ZŠ a MŠ MUDr. Emílie Lukášové, Ostrava - Hrabůvka k 50. výročí trvání školy moderovali žáci druhého stupně školy.

Článek

Od mateřské školy přes děti chodící do družiny, první a druhý stupeň školy - všichni se prezentovali rodičům ve zcela zaplněném sále Kulturního domu AKORD v Ostravě-Zábřehu.

Rodiče byli nadšeni, bouřlivě tleskali výkonům svých dětí a byli na své ratolesti řádně pyšní. Na základě potlesků a hodnocení po představení bylo patrné, že si váží učitelů a vedení školy ZŠ a MŠ MUDr. Emílie Lukášové za to, že mohli zhlédnou v činnosti své děti, tak trochu z jiného pohledu.

„Jsem velmi spokojena s výsledkem dnešní akademie, kterou děti dopoledne předvedli žákům naší školy a dalším školám, jejichž žáci a učitelé se přišli podívat. Dnes odpoledne rodiče zaplnili celý velký sál AKORDU, a i to je úspěch. Celoroční práce se vyplatila. Děti byly výborné, učitelky a učitelé pracovití a rodičům se akademie líbila,” pochválila práci všech ředitelka školy ZŠ a MŠ MUDr. Emílie Lukášové Mgr. Petra Kalousková.

Základní škola MUDr. Emílie Lukášové sídlící na Klegové ulici v Ostravě-Hrabůvce byla poprvé otevřena ve školním roce 1968/1969 ještě pod názvem Nová Klegová.

Po roce byla vedle otevřena další témeř identická škola na Klegové ulici. I zde šlo o pavilonovou školu. V té době žáci s učiteli přecházeli z pavilonu do pavilonu v dešti, sněhu. Nebylo žádné krytí. Postupně byly vybudovány aspoň kryté chodby. Teprve v letech po roce 2000 byly školy kompletně zatepleny.

Protože obě školy sídlí na Klegové ulici, rozhodla se tehdejší ředitelka PaedDr. Jaroslava Špeldová požádat o oficiální název školy na ZŠ MUDr. Emílie Lukášové. Získání titulu se podařilo v roce 2001. Od té doby nese škola hrdý název ZŠ a MŠ Mudr. Emílie Lukášové, Ostrava-Hrabůvka.

„V současné době má škola 404 žáků ve 21 třídách. Ve školce, odloučeném pracovišti na ulici Mjr. Nováka v Ostravě-Hrabůvce, máme šest tříd se 120 předškoláky. Z šesti tříd jsou tři třídy zaměřené na logopedii. Máme krásnou tělocvičnu, dobře vybavené speciální třídy, žáci mají velký výběr kroužků zaměřených na technické předměty, výtvarnou výchovu, na škole působí dva pěvecké sbory, máme sportovní kroužky,” dodala ředitelka Petra Kalousková.

MUDr. Emílie Lukášová, dětská lékařka, se narodila 30. září 1900. Zasloužila se o rozvoj dětského novorozeneckého lékařství. Byla první ředitelkou Ústavu pro péči o kojence v Ostravě-Zábřehu. Zemřela 1. ledna 1954.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám