Hlavní obsah

Oživlý Josefov nabídl setkání s vojáky i císařem

Novinky, Vladimír Tauchman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přenesme se do časů dávno zašlé slávy pevnosti v Josefově, setkáme se tu s vojáky i měšťany a staneme se na chvíli součástí běžného života, kterým pevnostní město žilo, budeme svědky velkolepých událostí, které se v Josefově udály.

Foto: Vladimír Tauchman
Článek

Program se uskutečnil v sobotu 25. července od 9:30 do 11 hodin na náměstí. Od 11:15 následně v areálu Ravelinu XIV. Pořádal Klub přátel Josefova.

K vidění byl nejen výcvik, verbování vojska a vojenský tábor, ale Josefov také navštívil císař Josef II., bylo možné se setkat s velitelem pevnosti, kolem zněla střelba z pušek a děl.

Až na výjimky nepatřily hodiny dějepisu ve škole k těm našim nejoblíbenějším. Biflování historických dat, osobností a událostí nebylo příliš zábavné. Snad právě proto přibývají historické rekonstrukce a stoupá jejich návštěvnost.

Již podruhé návštěvníci zavítali do pevnosti Josefov, do doby jejího největšího lesku, kdy byla na vrcholu své existence. Potom již následoval postupný ústup ze slávy. Její vojenský význam stále klesal vzhledem k rychle se měnící vojenské strategii. Statut pevnosti byl zrušen roku 1888. Přesto zůstal Josefov významnou vojenskou posádkou.

V období první světové války zde byl významný zajatecký tábor. Vojáci sloužili v Josefově stále za každého režimu. Po roce 1918 Československá armáda, následoval německý wehrmacht, Československá lidová armáda a na více než dvacet let i Sovětská armáda. A dál už skoro nic.

Hlavním cílem akce bylo najít si k historii vlastní přístup a nalézat v ní poučení potřebné pro orientaci v současné době. Za to patří poděkování Klubu přátel Josefova, Vojenskému muzeu Miroslava Frosta a mnoha dalším.

Reklama

Výběr článků

Načítám