Hlavní obsah

Otrokovický spolek zve na tradiční setkání sběratelů

Novinky, Dan Čagánek

V prostorách Otrokovické Besedy se 1. dubna uskuteční tradiční setkání sběratelů všech oborů. Nebudou zde chybět mince, poštovní známky, starožitnosti, minerály, kuriozity atd. Akce proběhne od 8 do 13 hodin, pro děti vstup volný, parkování zdarma, občerstvení zajištěno.

Foto: Dan Čagánek
Článek

Minulá podzimní akce přilákala více než tisícovku zájemců.

Sběratelství je koníček, který spočívá v získávání specifického druhu předmětů a hlavně zážitků s nimi spojených. Předměty jsou uchovávány ve sbírkách, tyto bývají kvalitně roztříděné a atraktivně vystavené. Existují různé druhy sbírek a různé druhy sběratelských oborů. Sbírají se rozličné předměty od Kinder figurek až po automobily.

Historie sběratelství sahá již do pravěku, důkazem jsou nálezy nasbíraných objektů u kostrových pohřbů. Ve středověku světští představitelé často sbírali relikvie a na zámcích a hradech šlechta  vlastnila velké sbírky nalovených vycpaných zvířat a paroží. V době kolonizace bylo módou sbírat různé předměty od domorodých kmenů jako masky a brože. Ve dvacátém století lidé často sbírali ex libris a za druhé světové války se do populární kultury dostaly také baseballové karty.

Sběratelé mají tendenci své sbírky prezentovat pro odbornou i laickou veřejnost a to prostřednictvím setkání nebo burz.

Na jednu takovou burzu zájemce srdečně zve spolek Hobby Otrokovice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám