Hlavní obsah

Otevření první pražské audiostezky se setkalo s velkým zájmem návštěvníků

Novinky, Aleš Rudl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 18. října byla v Praze 12 slavnostně otevřena netradiční naučná stezka. Příchozí u památných stromů poslouchali, pomocí svých mobilních telefonů, historii a příběhy starých velikánů. Pro děti byly na šesti stanovištích připraveny tematické hry. Akce se konala v rámci oslav Dne stromů.

Foto: Aleš Rudl

Návštěvníci audiostezky poslouchají pomocí mobilního telefonu historii Dubu v polích mezi Točnou a Cholupicemi, který si zahrál ve známé pohádce.

Článek

Praha se může od soboty pochlubit první naučnou audiostezkou vedoucí po památných stromech. Jednotlivá zastavení nacházející se na území přírodního parku Modřanská rokle - Cholupice nejsou označena tradičními informačními tabulemi, ale menšími destičkami.

Na nich je kromě nejzákladnějších údajů o dané dřevině umístěn tzv. QR kód, který mohou načíst majitelé "chytrých" mobilních telefonů. Následně se zpustí příslušné audio a už lze nerušeně poslouchat zajímavosti k danému stromu a jeho okolí.

Putování za památnými stromy se spoustou her

Slavnostní otevření audiostezky proběhlo v Cholupicích, kde začíná 8 km trasa vedoucí přes Točnou do Komořan. Zahájení se zúčastnila i místostarostka MČ Praha 12 Hana Jandová, která popřála stezce mnoho spokojených návštěvníků. 

Poté již začal program pro dospělé i děti. V průběhu celého dne byla jednotlivá stanoviště "oživena" mladými dobrovolníky, především z Hnutí Brontosaurus, kteří měli pro děti připraveny hry.

„Na jednotlivých stanovištích u památných stromů se děti hravou formou dozvídaly zajímavé informace o životě stromů a jejich významu pro přírodu i člověka. S pomocí rodičů zjišťovaly, jak veliké jsou stromy, když je jim 5, 10 či 200 let. Vyzkoušely si, jak funguje fotosyntéza. Na hmatové stezce se pokoušely poznat přírodniny poslepu. Dozvěděly se také, jak funguje soužití stromu a zvířat,“ shrnula zaměření stanovišť spoluautorka audiostezky Irena Oupicová.

Pro nejmenší končila trasa v Točné, kde byly vystaveny nejlepší obrázky z výtvarné soutěže na školách na téma Příběh stromu, do které se zapojilo celkem 6 škol Prahy 12.

Na posledním stanovišti nedaleko památné komořanské lípy dostaly děti za splněné úkoly diplom v podobě Řádu malého dendrologa. Jak dospělí, tak děti kvitovaly celou akci s povděkem. „Nejvíce se mi líbilo zdobení perníčků a stavění domečků pro lesní skřítky,“ řekla jedna z žákyň ZŠ Na Beránku.

Netradiční stezka je otevřena celoročně

Naučnou audiostezku připravili dobrovolníci z Hnutí Brontosaurus, kteří spojili své síly se znalcem památných stromů Prahy Alešem Rudlem. Akci podpořila MČ Praha 12.

Na putování za památnými stromy se může vydat každý. Nezapomeňte s sebou vzít „chytrý“ telefon s internetem nebo si předem stáhnete příslušné audiosoubory. Vše potřebné vč. plánku trasy naleznete na webu www.prazskestromy.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám