Hlavní obsah

Osvojitelské rodiny prožily víkend u Máchova jezera

Novinky, Rostislav Kadlec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodiny s dětmi v náhradní rodinné péči ze všech koutů Ústeckého kraje, ale také středních Čech, vyjely minulý víkend do Starých Splavů u Máchova jezera. Dvacet rodin tak prožilo dva dny plné zážitků, ale také výměny zkušeností a vzdělávání pod vedením zkušeného lektora.

Foto: Archiv CPNRP Litoměřice

Rodiny s adoptovanými dětmi si užily společný víkend u Máchova jezera.

Článek

Celý víkend organizovalo litoměřické Centrum pro náhradní rodinnou péči, o.p.s., které má s pořádáním podobných programů bohaté zkušenosti.

„Smyslem těchto víkendových akcí je vzdělávání rodičů v oblastech, které jsou pro ně zajímavé a zároveň jim pomáhají ve výchově jejich osvojených dětí. Nedílnou součástí jsou však také volnočasové aktivity pro děti i rodiče. Velmi nás těší, že některé rodiny s námi jezdí již několik let a vytvořila se mezi nimi skutečná přátelství,” řekla k přípravě víkendu ředitelka Centra Margita Šantavá.

Na účastníky víkendu však nečekaly pouze hry a sportovní aktivity, ale pro rodiče také prostor pro výměnu zkušeností z výchovy svých dětí pod vedením erudovaného lektora Michaela Chytrého, se kterým organizátoři víkendu dlouhodobě spolupracují.

„Tentokrát byl součástí víkendu seminář na téma sourozenecké rivality, vzdoru, konfliktů a role rodičů v tomto dění. Účastníci měli možnost s lektorem diskutovat všechny problémy na dané téma, které považovali za důležité a přínosné pro každodenní rodinnou realitu,” popsala seminář Margita Šantavá.

Během vzdělávacího programu vyhrazeného pro rodiče byl pro děti připraven volnočasový program pod dohledem zkušených asistentů, aby pro maminky i tatínky bylo vytvořeno skutečně příznivé prostředí.

„Tento způsob práce se nám velmi osvědčil, protože pokud potřebujete s rodiči v klidu pracovat, je hlídání dětí jedním ze základních prvků úspěchu,” doplnila ředitelka Centra.

Litoměřické Centrum pro náhradní rodinnou péči za více než 11 let své existence nasbíralo v oblasti pomoci rodinám s dětmi bohaté zkušenosti. V současné době podporuje přibližně 150 rodin. Své hlavní zázemí má v Litoměřicích, ale rozličné aktivity za dobu svého působení rozšířilo do celého Ústeckého kraje. Svou pobočku má také v Ústí nad Labem.

Hlavní náplní práce Centra pro NRP je dlouhodobá podpora rodin s dětmi v náhradní rodinné péči. Centrum pomáhá jak osvojitelům, tj. rodinám, které si opuštěné děti adoptovaly, tak také pěstounským rodinám. Zajišťuje odbornou pomoc při řešení akutních rodinných problémů, ale také odborná školení nebo zábavné programy.

Další informace o činnosti Centra a plánovaných akcích zájemci naleznou na webu www.cpnrp.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám