Hlavní obsah

Osudy lidí, kteří účast na přerovské vzpouře zaplatili životem, připomenou informační tabule

Novinky, Redakce Novinky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pětasedmdesát let od konce války bude letos v Přerově vzpomenuto jen tichou pietou a položením květin u pomníčků. Plánované oslavy s účastí veřejnosti se kvůli koronaviru ruší.

Foto: Magistrát města Přerova

Článek

Aby se připomnělo, že Přerované jako první povstali v květnu pětačtyřicátého roku proti nacistům, vznikly nové informační tabule - a ty přinášejí nejen historická fakta o Přerovském povstání, ale i fotografie lidí, kteří za vzpouru zaplatili nejvyšší daň.

Dvě tabule budou umístěny u vsypové loučky přerovského hřbitova, třetí od tohoto týdne stojí u vojenské střelnice v Lazcích, kam byli přerovští povstalci převezeni a nemilosrdně zastřeleni.

„Ve spolupráci s Muzeem Komenského v Přerově, které poskytlo faktické podklady a fotodokumentaci, je na tabulích popsán jak sled událostí, tak osudy obětí,“ uvedla Jana Pivodová z přerovského magistrátu.

Čtenáři si osvěží události spojené s prvním květnovým dnem roku 1945, kdy vypuklo v Přerově první ozbrojené povstání proti okupantům v českých zemích.

„Místní odbojové hnutí tehdy plánovalo otevřené protiněmecké vystoupení na okamžik, kdy se sovětská armáda dostatečně přiblíží k regionu. Avšak mylně interpretovaná informace ze zahraničního rozhlasu – že je konec války - předčasně vyvolala ozbrojené protinacistické povstání, do kterého se Přerované aktivně zapojili,“ vzpomněl historik Petr Sehnálek.

A doplnil i smutná čísla tohoto pohnutého dne. Vzpoura, která byla záhy Němci potlačena, si vyžádala smrt 54 lidí, z nichž 42 zahynulo v souvislosti s událostmi v Přerově samém - 18 z nich padlo či bylo smrtelně raněno v přestřelkách, 2 byli umučeni, 1 zastřelen při zatýkání a 21 bylo popraveno v Lazcích.

Nové tabule jsou graficky ztvárněny v barvách trikolory – tedy v modré, červené a bílé. Grafika nese punc národního hrdinství a symbolů vlastenectví, s Přerovem je pak propojena prostřednictvím historického znaku města. „Zároveň připravujeme leták, který přinese obsáhlejší informace o průběhu povstání,“ doplnila Jana Pivodová.

Město Přerov nebude oficiálně žádnou oslavu organizovat, zástupci města ale uctí památku obětí. „V tichosti přineseme květiny a pokloníme se těm, kteří za naši svobodu položili před tři čtvrtě stoletím své životy. Děkujeme všem, kteří také takto vzpomenou na hrdinství našich předků,“ řekl přerovský primátor Petr Měřínský.

Reklama

Výběr článků

Načítám