Hlavní obsah

Ostravští strážníci převzali dva elektromobily

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvě vozidla značky BMW i3 s elektrickým pohonem převzali v úterý do testovacího provozu ostravští strážníci od ostravského primátora Tomáše Macury a zástupců společnosti BMW Car Tec Group.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 11.4.2017 Předání dvou elektromobilů ostravským strážníkům.

Článek

Vozidla bude mít Městská policie k dispozici do 10. října nebo do najetí 6 tisíc kilometrů. Oba automobily jsou v tradičních barvách Městské policie Ostrava.

„Vozidla letos společnost BMW Vertriebs GmbH zapůjčuje v rámci realizace projektu BMW i3 ve službách policie s cílem ukázat využití vozidel na elektrický pohon mimo soukromý sektor. Celkově bylo v rámci projektu rozděleno 11 vozidel, z toho 3 pro Policii České republiky v Praze, dvě auta pro ostravskou městskou policii a dále po jednom vozidle pro strážníky v Brně, Plzni, Zlíně, Pardubicích, Písku a Českých Budějovicích,” informovala tisková mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská

Před magistrátem na Prokešově náměstí nejprve předal klíčky od aut BMW i3 ke zkušebnímu provozu primátorovi Tomáši Macurovi zástupce společnosti BMW Car Tec Goup Karel Kadlec. Primátor klíčky předal řediteli Městské policie Ostrava Zdeňkovi Harazimovi.

„Ostravská městská policie je jedinou v ČR, která k využívání získala hned dva elektromobily značky BMW i3. V následujících týdnech budou vozidla testována. Byl bych rád, kdyby se ukázalo, že i elektromobily jsou vhodným typem aut pro výkon služby strážníkům a mohlo by jít o další možnost při ekologizaci jejich vozového parku. Zatím postupně obměňujeme vozy, které slouží ostravským strážníkům tak, aby nejpozději na konci roku 2018 mělo k dispozici moderní auta na CNG,” řekl primátor Tomáš Macura.

„Jedno vozidlo budou používat strážníci z úseku prevence a propagace, druhé zamíří k našemu operativnímu oddílu. Spolu s auty jsme převzali také povinnou výbavu, dobíjecí kabely, dálniční známky, Charge Now karty a všechny potřebné doklady,” dodal ředitel Městské policie Ostrava Zdeněk Harazim.

Elektromobily, které mají na půl roku v zápůjčce ostravští strážníci, budou prezentovány také na Dni Země, Dni Policie, XX. mezinárodním setkání jízdních policií a Dnech NATO.

„Ostrava mimo to získala již dříve dotaci ve výši 2,2 miliónu korun z Národního programu životního prostředí na nákup 24 ekologických automobilů, z toho bude 18 aut s pohonem na stlačený zemní plyn (CNG) a 6 elektromobilů. Z celkového počtu 24 vozů je 17 automobilů na CNG určeno právě pro Městskou policii Ostrava,” dodala Andrea Vojkovská.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám