Hlavní obsah

Ostravský primátor přijal slib nových strážníků a předal ocenění za záchranu života

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za přítomnosti ředitele Městské policie Ostrava Zdeňka Harazima přijal 14. prosince primátor města Ostravy Tomáš Macura slib deseti nových strážníků a také předal dvěma strážnicím Janě Lapačové a Kláře Pavlíčkové stužky Za záchranu života.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 14.12.2017 Slib strážníků Městské policie Ostrava

Článek

Slib do rukou primátora města Ostravy Tomáš Macury složily čtyři ženy a šest mužů, doplnili tak stavy strážníků Městské policie Ostrava.

Podle informací Michala Marša z úseku prevence a propagace MPO k dnešnímu dni dohlíží na veřejný pořádek v Ostravě 681 strážníků. V rámci rekvalifikačního kurzu se nyní připravuje dalších osm budoucích strážců zákona.

Zvládnutím náročného výcviku si čekatelé osvojili nejen právní normy potřebné pro výkon povolání, ale prošli také výcvikem v sebeobraně, střeleckou a taktickou přípravou. Nedílnou součástí absolvovaného kurzu bylo také získání dovedností v poskytování první pomoci nebo osvojení si základů kriminalistiky a psychologie.

„Městská policie Ostrava patří k nejlepším městským policiím v naší republice a na vás bude záležet, abyste v této tradici pokračovali a úspěchy prohlubovali. Město Ostrava své strážníky podporuje. Podmínky pro vaší práci jsou takové, že mnohá jiná města nám jen mohou závidět,” řekl při přijetí nových strážníků primátor Tomáš Macura.

Druhým slavnostní bodem přijetí strážníků primátorem města Ostravy bylo udělení stužky Za záchranu života dvěma strážnicím Janě Lapačové a Kláře Pavlíčkové, které včasným zásahem zachránily život 43letému vozíčkáři.

„Stalo se to při naší službě 20. listopadu 2017 v podchodu u Frýdlantských mostů na Náměstí republiky. Bylo nám oznámeno, že muž na vozíku má zrychlené dýchání a má pravděpodobně zdravotní potíže. Když jsme k němu přiběhly, již nedýchal, nereagoval na podněty, měl promodralé rty. Zahájily jsme nepřímou masáž srdce a přivolaly na místo rychlou záchrannou službu. Chvíli poté jsme muže předaly k resuscitaci zdravotnickému personálu a muž byl následně převezen na urgentní příjem do nemocnice,” řekly o události obě vyznamenané.

Záchranáři potvrdili, že bez jejich pomoci by třiačtyřicetiletý muž nejspíše zemřel. Díky pohotovosti strážnic přežil a zotavuje se v nemocnici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám