Hlavní obsah

Ostravský Festival pro Tibet zve na besedu s Viliamem Poltikovičem i na jeho filmy

Novinky, Beáta Kapošváry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další z mnoha akcí ostravského Festivalu pro Tibet bude promítání filmů a beseda s režisérem dokumentů a mystických cestopisů Viliamem Poltikovičem. Jeho film Dalajlama v Buddhových stopách vás provede po nejposvátnějších místech buddhismu, průvodcem po těchto místech je samotný dalajlama.

Foto: Osobní archiv V. Poltikoviče.

Viliam a Hana Poltikovičovi na střeše Džokangu.

Článek

Promítání filmu a debata s Viliamem Poltikovičem se uskuteční 25. března v 18.00 hodin v ostravském Centru Harmonie (Na jízdárně 18, Moravská Ostrava). 

Dalajlama v Buddhových stopách

Jeho Svatost dalajlama vás ve filmu provede po nejposvátnějších místech buddhismu. Je to Lumbiní, kde se Buddha narodil, Bódhgaja, kde Buddha dosáhl osvícení, Sárnáth, kde poprvé promluvil o svém poznání, a Kušinagara, kde prožil své poslední chvíle.

Dalajlama, který loni oslavil 80. narozeniny, srozumitelně přibližuje esenci buddhismu, a to i v jeho nejnáročnější podobě – učení o prázdnotě. Dále vysvětluje význam práce s myslí, s rušivými emocemi, hovoří i o současné situaci a zdůrazňuje význam vnitřních hodnot, lidskosti, péče o druhé – narůstající agresi mladých lidí můžeme vyřešit zavedením výuky morálky a etiky na světském základě ne na náboženském.

Dále uvidíte i zvláštní obřady, například obřad Kálačakry, kterého se zúčastnilo čtvrt miliónu lidí, nejpozoruhodnější buddhistické památky v Indii (buddhistická univerzita v Nálandě, jeskyně v Adžantě a Éllóře, stúpa v Saňčí a další), nejvýznamnější džinistické památky (chrámová hora Šantruňdžaja s tisícem chrámů z mramoru), největší klášter světa ve východním Tibetu, kde žije přes 50 000 mnichů i mnišek a mnohá další pozoruhodná místa.

Natáčení filmu začalo v roce 2008 a skončilo v létě 2015, natáčelo se v Indii, Nepálu, Tibetu, Číně, Laosu a na Šrí Lance. Dokument vznikal ve spolupráci s CK Livingstone.  

Pokud vyjde čas, bude se promítat i starší film Viliama Poltikoviče Dalajlamova narozeninová přání.

Viliam Poltikovič je režisér dokumentárních filmů, kameraman, fotograf a cestovatel. Při svém cestování se setkal nejen s Dalajlamou, ale také například s Raymondem Moodym nebo se Stanislavem Grofem. Dosud natočil přes 150 filmů, zejména pro Českou televizi a Febio. Píše také knihy. Dlouhodobě se zabývá tématy spirituality, nemoci, uzdravení i smrti, víry v různých podobách, vlivy náboženství, ale pátral také po stopách mimozemských civilizací. 

Ostravský Festival pro Tibet nabízí ve svém programu i další zajímavé akce, pořádá jej nezisková organizace MOST, o. p. s.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám