Hlavní obsah

Ostravský festival Folklor bez hranic odstartoval

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí 12. srpna byl zahájen na Magistrátu města Ostravy již XXII. ročník festivalu Folklor bez hranic. Zástupce zúčastněných souborů přijal primátor Tomáš Macura, který spolu s ředitelkou festivalu Kateřinou Macečkovou slavnostně pětidenní akci zahájil.

Foto: Josef Zajíc

Folklor bez hranic - průvod centrem Ostravy na Masarykovo náměstí.

Článek

Na ostravském magistrátu se představili zástupci zahraničních souborů v čele s nejvzdálenějším souborem Dance folk group Expresión Latino Americana z Ekvádoru, taneční skupina Tine Rožanc ze Slovinka, Mládežnická taneční skupina Daugavina z Lotyška, Slovensko reprezentoval folklorní soubor Devín. Zúčastnili se také zástupci souborů z České republiky.

Po slavnostním zahájení prošel centrem Ostravy folklorní průvod, ve kterém se obyvatelům představili tanečníci ze všech souborů, které budou v Ostravě v pěti dnech vystupovat. Večer v 19.30 se v Domě kultury města Ostravy odehrál slavnostní zahajovací koncert.

V úterý 13. srpna se účastníci festivalu přemístili do největšího Městského obvodu Ostrava-Jih, kde za Kulturním střediskem K-TRIO v Ostravě-Hrabůvce proběhl další z koncertů.

Pořadatelé spolku Folklor bez hranic, z. s. připravili pro umělce zúčastněných souborů důstojné podium a zázemí pro diváky i účinkující. Prostranství se zcela zaplnilo diváky. V 16.30 koncert zahájil starosta Městského obvodu Ostrava-Jih Martin Bednář.

„Jsme rádi, že se festival koná pravidelně i v našem Městském obvodu Ostrava-Jih. Jsou zde špičkové zahraniční soubory, z nichž je nejvzdálenější a pro naše občany i velmi atraktivní soubor z Ekvádoru. Významný přínos především mladým návštěvníkům je vystoupení i českých souborů a souborů z Ostravy. Co se týče návštěvnosti, před chvíli jsem porovnával loňskou účast s dnešní účastí na koncertu. Byl jsem příjemně překvapen, že přišlo opět více lidí, kteří se baví a vystoupení souboru se jim líbí,” řekl v průběhu koncertu starosta Martin Bednář.

Festival pokračuje i v dalších dnech:

14. srpna - středa: 16.30 Festivalový program v Městském obvodu Ostrava - Mariánské Hory a Hulváky na Mariánském náměstí. V 19,00 hodin se bude konat koncert na lázeňské kolonádě v Klimkovicích.

15. srpna - čtvrtek: V 16.00 hodin projde Hlavní třídou v Městském obvodu Ostrava-Poruba průvod, následovat bude od 16.30 hodin festivalový program na pódiu u kruhového objezdu na Hlavní třídě.

16. srpna - pátek: Vystoupení v centrálním městském obvodu Moravská Ostrava a Přívoz a následně na Slezské Ostravě. Ve 14.00 hodin se uskuteční vystoupení souborů v obchodním a zábavním centru FORUM Nová Karolina. Slezskoostravský hrad - 16.00 hodin: Koncert dětských souborů, 17.00 hodin: Koncertní vystoupení cimbálové muziky Soláň, 18.30 Závěrečný festivalový koncert.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám