Hlavní obsah

Ostravské muzeum zve na výstavu Rezonance světa

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstava Rezonance světla je o tom, co očima nevidíme. Podtext výstavy je o významu tmy a světla, harmonii zvuků i snížení předsudků. Jaký význam má tma a světlo? Jak slyšíme město? Jak se v Ostravě žije lidem se zrakovým hendikepem? Odpovědi na tyto otázky nabízí výstava v Ostravském muzeu.

Foto: Zdroj: Ostravské muzeum

Ostravské muzeum. Výstava : Rezonance světla.

Článek

Ve dvou zatemněných místnostech Ostravského muzea mají od 22. března do 31. května příchozí možnost poznávat zvuky natočené na známých místech Ostravy nebo si poslechnout zvuky ostravských zvonů. Výtvarné a architektonické řešení expozice je inspirováno dílem světově známých umělců Jamese Turrella a Barnetta Newmana, kteří se věnovali světelným instalacím. 

Vystaveny jsou také speciálně upravené fotografie a videa nebo tyflografické pomůcky, díky nimž získají návštěvníci představu o zrakových vadách, především o tak zvaném tunelovém a periferním vidění.

Expozice zahrnuje rovněž instalaci v podloubí muzea - do dřevěného objektu mohou lidé vstoupit a vnímat zvuky Masarykova náměstí. Součásti výstavy je také prezentace organizací, které se věnují pomoci lidem se zrakovým postižením.

„Smyslem výstavy je jednak zvýšit povědomí veřejnosti o životě lidí s postižením zraku a trochu nabourat zažité předsudky, jednak umožnit návštěvníkům na chvíli vnímat známé věci a místa jiným způsobem - zaměřit se na to, co slyšíme, a na to, jak důležité jsou pro nás světlo, stín, tvar, kontext,” řekla autorka výstavy Ing. arch. Dana Raková

Výstavu doprovodí několik zajímavých akcí a workshopů:

Jedná se například (17. dubna v 16.30 hodin) o komentovanou prohlídku s autorkou výstavy Danou Rakovou zaměřenou na vnímání architektonických prostorů hmatem a sluchem, čichem.

26. dubna v 9.00 Ostravské muzeum připravilo workshop s Pavlou Kovaříkovou na téma: Jak vidím svět, když nevidím. Workshop osvětluje běžný život s postižením zraku. 

Do projektu se 15. května v 10.00 a 16.00 hodin zapojí i Moravskoslezská vědecká knihovna, která zábavnou formou představuje prostředky a pomůcky, díky nimž mohou i nevidomí číst.

Na doprovodné programy je nutné se rezervovat předem v Ostravském muzeu. Pokladna: telefon 597 578 450, po-pá 9.00 - 16.30 hodin.

Na realizaci výstavy se vedle autorky Dany Rakové podíleli i členové pracovní skupiny: občané se zrakovým postižením v rámci komunitního plánování města Ostravy.

Záštitu nad výstavou převzal Ing. Zbyněk Pražák, Ph.D., náměstek primátora města Ostravy pro oblast kultury, sociálních věcí, zdravotnictví a volnočasových aktivit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám