Hlavní obsah

Ostravské muzeum plné pohádek slibuje kouzelný advent

Novinky, Lenka Gulašiová

Ve čtvrtek 5. prosince v Ostravském muzeu odstartoval projekt Muzeum plné pohádek, jehož součástí jsou tři samostatné výstavy s názvy Pohádky bratří Grimmů, Fenomén Igráček a Šťastný 2020.

Foto: Lenka Gulašiová
Článek

Souběžně s nimi zde bude představena také tvorba Divadla loutek Ostrava, diváci nahlédnou do pohádkové sbírky Jaromíra Nohavici a děti stráví příjemný čas v pohádkových dílničkách, případně si budou moci svou znalost světa pohádek vyzkoušet při luštění kvízů. Výstavy potrvají do konce února.

„Po dlouhém čase se opět vracíme k pohádkovému tématu,“ konstatuje Jiřina Kábrtová, ředitelka Ostravského muzea. „Výstava s názvem Pohádky bratří Grimmů představuje 29 pohádkových výjevů, které jsou součástí sbírek Muzea města Drážďan. Poprvé byly veřejnosti s obrovským úspěchem představeny 20. listopadu 1946,“ představuje výstavu, jejíž atmosféru doplnily i dotvářejí fragmenty z pohádek bratří Grimmů hraných v Divadle loutek Ostrava.

„Na velkoplošné obrazovce pak návštěvníci zhlédnou i stará zpracování klasických grimmovských“ pohádek pro domácí promítačky ze sbírky svitkových filmů Jarka Nohavici, který muzeu zapůjčil jak klasické filmové svitky, tak jednu z prvních domácích promítaček,“ dodává Jiřina Kábrtová.

Do Ostravského muzea zavítala také putovní výstava Fenomén Igráček, která od svého vzniku v Technickém muzeu v Brně navštívila už více než 70 míst v České i Slovenské republice.

„Tyto plastové figurky se v Československu staly jedním z fenoménů 80. let minulého století. Mezi oblíbenými figurkami legendárních Igráčků nechybí věhlasná první postavička zedníka z roku 1976. Speciálně pro Ostravu byly letos nově vytvořeny postavičky horníka v černé slavnostní uniformě a olomouckého biskupa Bruna ze Schauenburku, který se zasloužil o vznik obcí na Ostravsku,“ prezentuje ředitelka Ostravského muzea výstavu, která je nostalgickou vzpomínkou pro dospělé a objevením hravého světa rodičů a prarodičů pro děti.

„Součástí výstavy je také Igráčkova dílnička, kde si  děti mohou s Igráčky pohrát a vytvořit si vlastní design postavičky z bílého Igráčka nebo koníka,“ nabízí ředitelka muzea možnost aktivního prožitku. Ten ostatně umožní i zábavné pohádkové kvízy, které jsou součástí nově pojaté interaktivní prezentace aktivit muzea. Jsou určeny třem věkovým kategoriím, dětem i dospělým. Hlavy dohromady nad nimi mohou dát celé rodiny nebo školní výpravy.

Třetí samostatnou výstavou, která v Ostravském muzeu dotvoří pohádkový advent, je Šťastný 2020. Jde o přestavení prací ostravského fotografa, malíře, básníka a textaře Radovana Šťastného, jehož svět plný groteskních osůbek vyzývá k úsměvu i zamyšlení.

„Po novém roce chceme projekt Muzeum plné pohádek nabídnout formou speciálních pohádkových lekcí školám, které budou moci na základě objednávek s tématem pohádek seznámit hlouběji – žáci zjistí, jak pohádky vznikaly, seznámí se s proslulými pohádkáři a podívají se na pohádku také jako na literární útvar,“ uzavírá Jiřina Kábrtová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám