Hlavní obsah

Ostravské muzeum hostí dvě přírodovědné výstavy

Novinky, Josef Zajíc

Od pátku 3. dubna je v Ostravském muzeu k vidění dvojvýstava Skvosty z přírodovědných sbírek Východoslovenského muzea a monotematická interaktivní výstava zejména pro mládež Koukejte děti, kdopak to letí...

Foto: Josef Zajíc

Ostravské muzeum 2.4.2015 Koukejte děti, kdopak to letí...

Článek

Hosty z Východoslovenského muzea v Košicích přivítala na vernisáži 2. dubna ve 14 hodin ředitelka Ostravského muzea RNDr. Jiřina  Kábrtová.

„Jsem ráda, že už dlouhodobě spolupracujeme s Východoslovenským muzeem v Košicích. Každým rokem si vyměňujeme výstavy. Například výstava slovenské numismatiky Košický zlatý poklad měla u nás velký návštěvnický úspěch,” uvedla ředitelka.

Ředitel Východoslovenského muzea v Košicích PhDr. Robert Polák, zoolog, ornitolog, přírodvěděc RNDr. Miro Fulín a  botanička, přírodovědkyně RNDr. Eva Sitášová vybrali to nejlepší, co mají ve svých sbírkách, kterých se nashromáždilo za posledních 60 let působení muzea v Košících mnoho tisíc.

Návštěvníci mohou zhlédnout exkluzívní exponáty z oblasti paleontologie, geologie, mineralogie, botaniky a zoologie. A také monotematickou výstavu především pro děti pod názvem Koukejte děti, kdopak to letí... Obsahuje informace za posledních 40 let, kdy na Slovensku čápa (bociana) bílého vědci pozorovali, sledovali, fotografovali a zaznamenávali jejich hnízdiště. V roce 2013 bylo zjištěno, že v České republice je asi 900 a na Slovensku 1350 hnízdících párů.

Pracovníci Východoslovenského muzea s touto výstavou objeli již asi 50 míst, kde se lidé mohli podívat a poučit. V rámci výstavy obdrželo muzeum 2754 dětských kreseb čápa, což byl počet, který byl zapsán do Knihy rekordů na Slovensku.

Výstava v Ostravském muzeu na Masarykově náměstí potrvá do 30. června.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám