Hlavní obsah

Ostravské krematorium čeká rekonstrukce

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Město Ostrava se chystá rekonstruovat krematorium, které sídlí ve Slezské Ostravě. Je jediné v Moravskoslezském kraji. Na architektonické řešení rekonstrukce vyhlásilo město architektonickou soutěž. Výsledky soutěže budou známy v polovině ledna 2020.

Foto: Josef Zajíc

Krematorium ve Slezské Ostravě.

Článek

Podle odborníků se na nevyhovujícím stavu, nejen interiéru, podepsala řada nekoordinovaných přestaveb v minulosti. Dosluhuje také opláštění stavby. Jeho technický stav je mimo jiné jedním z důvodů, proč je v budově v letních měsících neúnosné teplo a v zimě dochází k velkým tepelným únikům.

„Cílem rekonstrukce je zásadní modernizace budovy, aby odpovídala současným nárokům na komfortní užívání, a zároveň zlepšení vzhledu krematoria s respektem k původnímu návrhu z šedesátých let. Přestože je nejlepší řešení formou architektonické soutěže náročnou variantou, jsem přesvědčena, že je to správná cesta. Navíc Ostrava má se soutěžemi a komunikací s architekty řadu zkušeností,” informovala náměstkyně ostravského primátora Kateřina Šebestová.

Úkolem architektů bude zpracovat návrh, který zachová uměleckou a architektonickou hodnotu původní stavby založené na kompozici hlavních vertikálních a horizontálních hmot, a také původních prvků interiéru velké obřadní síně, zejména skleněných vitráží, dekorativní stěny nad katafalkem a podhledu. Bude nutné vyřešit přístup na současný balkon v hlavní obřadní síni.

Součástí uspořádání krematoria bude i nová malá obřadní síň určená pro komornější rozloučení pro patnáct až dvacet hostů. V obřadních síních bude instalována audiovizuální technika, která odpovídá současným moderním trendům. Součástí návrhu bude i řešení úpravy bezprostředně navazujícího veřejného prostranství.

Zájemci o účast v soutěži budou mít možnost osobně si prohlédnout stavbu za účasti zástupců zadavatele ve středu 9. října od 10 hodin.

„Své návrhy mohou architekti a architektonická studia podávat do 11. prosince 2019. Porota je bude hodnotit na svém zasedání v polovině ledna 2020. Zasednou v ní vedle představitelů města Ostravy a obvodu Slezská Ostrava také odborníci z České komory architektů, která je garantem soutěže a bude dohlížet na její regulérnost. Porotci budou posuzovat kvalitu architektonického i provozního řešení a také hospodárnost a ekonomickou přiměřenost zvoleného řešení,” informovala Andrea Vojkovská, tisková mluvčí ostravského magistrátu.

Autor vítězného návrhu obdrží odměnu ve výši 250 tisíc korun, druhá cena se stanovuje ve výši 180 tisíc korun a třetí 120 tisíc korun. Pro neoceněné je vyčleněná částka 180 tisíc korun.

Další informace k soutěži najdou zájemci na stránkách České komory architektů: www.cka.cz (kliknout na soutěže).

Autorem původního architektonického řešení budovy ostravského krematoria byl architekt Ivo Klimeš. Návrh vypracoval státní podnik Stavoprojekt Ostrava. Stavba začala v roce 1961. Hotova byla až v roce 1969 se šestiletým zpožděním oproti plánu. Stavbu zdržely potíže se subdodavateli a také problémy způsobené poddolováním. Oficiálně bylo krematorium otevřeno v listopadu 1970.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám