Hlavní obsah

Ostravské dny vytváří z moravskoslezské metropole epicentrum nové a experimentální hudby

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava je důležitým kulturním centrem a zejména v hudebním světě vzbuzuje velký respekt. Zásadní podíl na tom má festival Ostravské dny, který od roku 2001 pořádá Ostravské centrum nové hudby v čele se skladatelem a neúnavným propagátorem experimentální hudby Petrem Kotíkem.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 26.8.2017 Ostravské dny. Koncert Open Space. Miles Walter: just resall. Adam Máros, Miklos Holló, bicí

Článek

Ostravské dny jsou žánrově zaměřeny na soudobou klasickou avantgardní a experimentální hudbu. Festivalu předchází Institut, který umožňuje mladým skladatelům pracovat po tři týdny se světově proslulými osobnostmi soudobé hudby a být u nastudování svých skladeb. Ty pak bývají na festivalu uvedeny ve světové premiéře. 

Kompozice přímo na místě studuje v posledních dvou srpnových týdnech Ostravská banda, sbor Cantinum Ostrava, Ostrava New Orchestra  i řada špičkových ansámblů, sólistů a dirigentů.

Festival odstartoval ve čtvrtek 24. srpna, kdy se od 18.00 hodin v prostoru Provozu Hlubina konal koncert Open Space s novými skladbami rezidentů letošního Institutu Ostravské dny. Hrála Ostravská banda. Analogovou projekci měl na starosti Jan Kulka a elektroniku Ian Mikyska. V programu se prezentovali svými skladbami rezidenti Institutu Ostravské dny Miles Walter, Christian Ferlaino, Ian Mikyska, Timothy Page, Jacek Sotomski a Adrian Demoč.

Ve stejný den ve 21.30 se pak v Kostele sv. Václava konal koncert Reqiem pro violu.

V neděli 27. srpna v 19.00 hodin se uskuteční v Trojhalí Karolina koncert nově založeného souboru Ostrava New Orchestra, který tvoří 106 hráčů z dvaceti zemí z celého světa.

Ve středu 30. srpna od 17.00 hodin se nejprve v Trojhalí Karolina představí bravurní Momenta Quartet v New Yorku. Hostem bude Joseph Kubera, aby v evropské premiéře provedl Major Thirds Petra Bakly.

Ve 20.00 hodin začne v Divadle Antonína Dvořáka jeden z vrcholů festivalu. Radikální minulost se nazývá koncert, v němž Ostrava New Orchestra, Ostravská banda a sólisté pod vedením Petra Kotíka a Bruna Ferrandise vzdají hold průkopníkům moderní hudby posledních sta let. Koncert vysílá v přímém přenosu Český rozhlas Vltava.

V pátek 1. září v Trojhalí Karolina bude od 21.00 hodin k vidění operní inscenace, která vznikla speciálně pro tento industriální prostor. Poprvé v České republice tak zazní operní dílo dnes již světoznámého skladatele Miroslava Srny Make no Noise na libreto Toma Hallowaye, který se nechal inspirovat filmem Isabel Coixet The Secret Life of Words. Dirigent Joseph Trafton, režie Jiří Nekvasil, scénograf David Bazika a zvukový designér Otakar Mlčoch.

„Poslední den festivalu, v sobotu 2. září, se konají dva koncerty. Od 15.00 hodin to bude na Janáčkově konzervatoři Last call. Členové Ostravské bandy pod vedením Carla Bettendorfa zahrají skladby rezidentů Institutu Ostravské dny. Festival vyvrcholí od 19.00 hodin v Trojhalí Karolina Závěrečným koncertem, ve kterém Ostrava New Orchestra a Ostravská banda uvedou mimo jiné světovou premiéru skladby Bernharda Langa, kterou napsal pro Ostravu - Monadologie XXXVII Loops for Leoš,” informovala Kristýna Konczyna, manažerka z Ostravského centra nové hudby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám