Hlavní obsah

Ostravské Buchary už hledají svého vítěze

Novinky, Josef Zajíc

Postupová přehlídka amatérského činoherního a hudebního divadla v Moravskoslezském kraji Ostravské Buchary byla zahájena ve středu 22. března 2017 v 18.30 hodin v kulturním domě v Ostravě-Michálkovicích. Postupová soutěž je začleněna do XXVI. ročníku Divadelní Piknik Volyně 2017.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 23.3.2017 Ostravské Buchary,přehlídka amatérských divadelních souborů.Divadlo Devítka MAYDAY: Zleva: Tamara Tomášková Lucie Janíčková

Článek

Přehlídku zahájil náměstek primátora města Ostravy Zbyněk Pražák. Popřál organizátorům přehlídky, amatérskému Divadlu Devítka, a soutěžícím perfektní organizaci a mnoho kvalitních uměleckých zážitků.

Po celou dobu trvání přehlídky od 22. do 26. března bude soutěžit osm vybraných amatérských divadelních souborů, které budou přísně, nepřísně, vlídně, leč objektivně, podle svého nejlepšího svědomí, hodnotit tři porotci, odborníci na slovo vzatí: Petra Kohutová - dramaturgyně Městského divadla v Karlových Varech, Janusz Klimsza - umělecký šéf souboru činohry Národního divadla moravskoslezského, a předseda poroty Vladimír Fekar - dramaturg v Městského divadla Zlín.

V prvním zahajovacím představení ve středu 22. března se prezentoval ochotnický divadelní soubor Divadlo Devítka, který byl založen 9. května 2009 ve Společenském domě v Labyrint v Ostravě-Třebovicích. V roce 2012 se divadlo přesunulo na svou domovskou scénu do Kulturního domu v Ostravě-Michálkovicích.

Soubor uvedl hru Mayday, kterou napsal Ray Cooney (Run For Your Wife), v překladu Břetislava Hodka a v režii Petra Rady. Svižná, tak trochu bláznivá komedie, plná změn a překvapení je o tom, jak jeden nedodržený přesný harmonogram taxikáře Browna odhalí skutečnost, že má současně dvě manželky.

Program:

23. března v 18.00 hodin: DS Pod zámkem Kyjovice - A. Procházka: Přes přísný zákaz dotýká se sněhu.

24. března 2017 v 17,30 hodin: ŠAMU Štítina- Lupinec a Co: Upokojenkyně. Ve 20,00 hodin: Herci ostravských amatérských divadel: monology (nesoutěžní).

25. března v 11.00 hodin: BOBAN Bohumín - E. Labisch, V. Peška: Slaměný klobouk. V 15.00 hodin: Divadlo Dobroslavice - Georges Feydeau: Dámský krejčí. V 18.30 hodin: 1. Jarkovská DS Proskovice - W. Shakespeare: Zkrocení ženy. Ve 21.00 hodin Buchar Partyja - společenské setkání divadelních souborů.

26. března v 11.00 hodin: Divadlo nad Struhou Proskovice - Ryy Cooney: Nerušit, prosím! Ve 14.30 hodin: Spolek dobrovolně nedobrovolných herců Baška - Lemír Kubátko: Bašťanský penzion. V 18.00 hodin: vyhlášení výsledků a vítěze přehlídky.

Organizátoři vydávají festivalový časopis Rachot po Bucharech, jehož šéfredaktorem a předsedou redakční rady je Karel Franczyk. Po každé inscenaci se koná veřejná diskuze s porotou. Diváci mohou projevit svůj názor na jednotlivá představení hodnocením v číselné škále jako ve škole 1 - 5.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám