Hlavní obsah

Ostravská muzejní noc byla fakt fajna

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na 31 místech Ostravy se od pátečního pozdního odpoledne 19. května do 24. hodiny v noci konala Ostravská muzejní noc.

Foto: Josef Zajíc

Pohled na Ostravu z Radniční věže. Dolní oblast Vítkovice. V povzdálí Beskydy.

Článek

Pojem fajna znamená v ostravštině dobrá, hezká, příjemná, pěkná, hebká a něžná k pohlazení. Taková byla Ostravská muzejní noc.

Také díky Dopravnímu podniku města Ostravy, který pro návštěvníky zdarma připravil čtyři autobusové linky A, B, C, D, které vyjížděly vždy z ostravského Výstaviště na Černé louce ve dvacetiminutových intervalech. Lidé, kteří chtěli navštívit co nejvíce míst, mohli v klidu přestupovat a dostat se v jednom směru až k Hvězdárně a planetáriu J. Palisy v Ostravě-Porubě nebo k Dolu Michal na Slezské Ostravě. Podle naplněnosti autobusů bylo zřejmé, že v prvních hodinách akce lidé nejvíce cestovali do Landek Parku v Petřkovicích.

Na Prokešově náměstí u Nové radnice v Ostravě bylo živo již od 17 hodin. Největší zájem byl o návštěvu Radniční věže. Do výšky 73 metrů se za dobu akce přepravili tam a zpět 1204 návštěvníci, kteří měli možnost zhlédnout Ostravu z ptačí perspektivy a dohlédnout od Beskyd až k Jeseníkům.

V útrobách radnice probíhaly komentované prohlídky reprezentačních prostor a v obřadní síni mohli návštěvníci vidět program Letem muzikálovým světem, který připravili studenti Fakulty umění Ostravské univerzity. Před radnicí na náměstí probíhal hudebně-taneční program, v jehož průběhu se představily taneční klub Hazard a taneční klub Jarky Calábkove z Ostravy.

Janáčkova konzervatoř a gymnázium v Ostravě připravily pestrý a bohatý program. V komorním foyer konzervatoře jsme mohli vidět vystoupení Akordeonového souboru. Za konzervatoří se v tu dobu chystali umělci z Cirkusu trochu jinak ke svému vystoupení Loď nového věku Vás vítá a k Ohnivé show zakončené ohňostrojem.

V nové malé Industrial gallery v centru Ostravy na Zahradní ulici 10 měla vernisáž mladá talentovaná absolventka malby a jiných médií Kristína Šimeková pod názvem Magická okna. "Je zde část mé diplomové práce při zakončení studia na Vysoké škole výtvarného umění v Bratislavě. Dlouhou dobu se věnuji abstraktní malbě. Obraz chápu jako výsek z nějakého strukturovaného organismu, který nám není volně přístupný a vlastně divák má možnost přes tato okna - obrazy nahlédnout do tohoto abstraktního světa. Mě hlavně zajímá, co si divák z obrazu sám odnese, nechci očkovat divákovi přesnou interpretaci, a proto jsem k obrazům nedávala popisky," řekla mimo jiné Kristína Šimeková.

Program Ostravské muzejní noci dál pokračoval... Před Ostravským muzeem na náměstí T. G. Masaryka se stále tančilo. Podle Ivany Kytlicové z produkce Divadla loutek Ostrava navštívilo komentované prohlídky v obou budovách divadla něco přes 320 lidí.

Více informaci na: www.ostravskamuzejninoc.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám