Hlavní obsah
Značka Regionální potravina. Foto: Zlínský kraj

Osm produktů nově nese označení Regionální potravina Zlínského kraje

Označení Regionální potravina může používat dalších osm produktů ze Zlínského kraje. „O značku se letos ucházelo 136 výrobků od 44 producentů v devíti kategoriích. Nejsilnější zastoupení měly pekařské a ostatní výrobky,“ informovala v pondělí 3. července krajská tisková mluvčí Renata Janečková.

Značka Regionální potravina. Foto: Zlínský kraj
Osm produktů nově nese označení Regionální potravina Zlínského kraje

Výrobky přihlášené do soutěže hodnotila patnáctičlenná komise, v níž zasedali zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

„Podpora regionálních produktů i producentů je z mého pohledu velmi důležitá. I proto je chceme letos mnohem výrazněji podpořit například při Dni Zlínského kraje, který bude 30. září ve Zlíně. Plánujeme jarmark regionálních produktů, ochutnávku typicky regionálních jídel, která budou připravovat naše střední školy a zapomenout nemohu ani na udělení ocenění Perla Zlínska," řekla Margit Balaštíková, radní Zlínského kraje pro oblast životního prostředí a zemědělství.

Perla Zlínska je obdobným označením kvality potravin s původem ve Zlínském kraji. Vyhlašovaná je od roku 2006. „Vždy se musí jednat o produkt vyrobený v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality,“ řekla k podmínkám Renata Janečková.

K udělení značky Regionální potravina Zlínského kraje 2017 navrhla hodnotitelská komise osm výrobků z následujících kategorií:

Masné výrobky tepelně opracované, včetně uzených mas - Klobása Klasik, Řeznictví Singer s.r.o.,
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy - bez ocenění,
Sýry včetně tvarohu - Bio Domovina polotučný kravský sýr, Kozojedský Dvůr s.r.o.,
Mléčné výrobky ostatní - Tvaroháček vanilka s čokoládou, Farma Kudlov s.r.o.,
Pekařské výrobky včetně těstovin - Svatební koláček, Zetíkova pekárna, s.r.o.,
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek - Listová trubička mini, Alena Hoffmannová,
Alkoholické a nealkoholické nápoje - Rožnovské pivo Čert, Rožnovské pivní lázně s.r.o.,
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě - Česnek Janča – Vekan, Jan Janča,
Ostatní - Hraška na zahušťování, Ceria s.r.o.

Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku spravuje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době spotřebitelé najdou značku u 416 produktů z 13 regionů Čech a Moravy.

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Výběr článků