Hlavní obsah

Oslavy 100 let Československa a 90 let výstaviště se blíží

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celá republika oslaví 100 let až v říjnu, jen Brno již v květnu. Je to proto, že se letos společně připomíná 90 let brněnského výstaviště a 100 let od vzniku Československa.

Foto: Jiří Smutný

V době vzniku prvního pavilonu na B (vlevo) a E (vpravo) ještě nikdo nemyslel

Článek

Společné oslavy oficiálně začnou v pátek 25. května ve 12.00, kdy se brány výstaviště otevřou. Potrvají tři týdny a čtyři víkendy. Po celou tuto dobu bude vstup zdarma. Zpoplatněna budou pouze baletní představení v rámci Dance Brno 100, dvě divadelní představení a prohlídka Slovanské epopeje.

Výstava Alfons Mucha, Dva světy (Epopej a sbírka plakátů), kterou lze zhlédnout v pavilonu H, přijde na 150 korun. Děti do 15 let zaplatí 100 korun, rodinné vstupné činí 300 korun (dva dospělí a maximálně čtyři děti). Vstupenky lze zakoupit v některém z TIC Brno. Vhodné je využít předprodej, neboť zájem je obrovský a na místě by už mohly být vstupenky na ten den vyprodány.

Koho zajímá historický vývoj výstaviště, může navštívit pavilon A2, rotundu a Bauerův zámeček. Výstava s názvem Vystavujeme výstaviště představí Brněnský architektonický manuál a nabídne komentované prohlídky s historiky umění.

V rámci festivalu RE:PUBLIKA uvidí návštěvníci sport v historických i současných podobách, to nejlepší z designu a architektury, práce slavných fotografů, koncerty, nejlepší knihy, folklórní víkendy. Už první den vystoupí Tomáš Klus, Jana Kirschner nebo Rozhlasový Big Band Gustava Broma.

Výstaviště bude otevřeno od soboty 26. května do neděle 17. června denně. V neděli až čtvrtek od 9.00 do 21.00 hodin, v pátek a sobotu 9.00 až 23.00 hodin. Expozice se zavírají vždy o hodinu dříve.

Reklama

Výběr článků

Načítám