Hlavní obsah

Oslavte baroko na chotěbořském zámku, možná objevíte i poklad

Novinky, Erika Nováková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve stylu baroka se letos odehrávají akce napříč celou Českou republikou. Výjimkou nebude ani Chotěboř, kde se na začátku září chystá opravdu velká a atraktivní podívaná. Není se čemu divit, chotěbořský zámek, pocházející z dob raného baroka, k tomu přímo vybízí.

Foto: archiv Jitky Cempírkové

Takto vás zámeckou zahradou provede průvodkyně Jitka Cempírková.

Článek

Barokní kratochvíle na zámku, která se uskuteční v sobotu 2. září, je dílem CEKUS Chotěboř, Městského muzea Chotěboř a Divadélka DIK.

„Už když jsme vloni pořádali Středověkou kratochvíli, jež měla velký úspěch, jsme si říkali, že bychom mohli do budoucna udělat tradici. Propojená by byla slůvkem kratochvíle a každý rok v jiném duchu,“ rozkrývá zajímavou myšlenkou průvodkyně v muzeu Jitka Cempírková. Letos je to baroko, příští rok by se kratochvíle měla točit kolem první republiky.

Datum 2. září si pořadatelé vybrali cíleně, celodenní akce by měla být jakýmsi zakončením prázdnin. „Program bude opravdu bohatý. Myslím si, že se lidé mají na co těšit. Začínáme v devět a končíme zhruba ve 21 hodin,“ informovala Jitka Cempírková.

Panstvo i zatančí

Zámecké nádvoří nabídne například tradiční lidová řemesla, která předvedou dámy z kroužku lidových tradic včetně tvořivých dílen pro děti, projížďku kočárem, drezuru koní, šermíře, ale například i barokní tanec nebo ohňovou show.

Zaměstnanci muzea pojali celou akci skutečně zodpovědně, na nádvoří se budou promenádovat v kostýmech. „Já osobně se na to moc těším. Šest let pracuji na barokním zámku, letos budu konečně i hraběnkou,“ směje se Jitka Cempírková, jejíž barokní šaty jsou dokonce dílem její maminky.

A navíc jako členka divadla DIK se představí například ve zmíněném barokním tanci pod košatým bukem. „Nejsme žádní tanečníci, inspiraci jsme hledali na internetu. Ale věřím, že se nám choreografie povede a lidé se budou dobře bavit,“ doufá.

A co by to byla za kratochvíle na zámku, kdyby se v ní neobjevil také poklad? Ten skutečně bude k vidění jenom pro tento den. „Na návštěvníky čeká překvapení v podobě 742 stříbrných mincí, které se nedávno našly v Nové Vsi u Chotěboře. Poklad nám zapůjčilo Muzeum Vysočiny v Havlíčkově Brodě,“ prozradila ještě Jitka Cempírková.

Celý program je koncipován pro rodiny s dětmi. Na své si však přijdou i dospělí. „Divadlo DIK si speciálně pro ně připravilo pikantní představení s názvem Casanova na duchcovském zámku,“ dodala Jitka Cempírková.

Vstupné na akci je po celý den dobrovolné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám