Hlavní obsah

Ornagramy Jiřího Němce jsou k vidění v Galerii města Plzně

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od 4. listopadu hostí Galerie města Plzně za finanční podpory města Plzně, Ministerstva kultury ČR, Nadace 700 let města Plzně a UniCredit Bank dvě unikátní výstavy.

Foto: Ludmila Janotová

Od 4. listopadu hostí Galerie města Plzně výstavy "Krajina - zahrada" a "Ornagramy".

Článek

Obě výstavy byly zahájeny 4. listopadu a k vidění jsou až do 27. ledna 2011 v Galerii města Plzně v Dominikánské ulici v Plzni.

V nadzemní části galerie jsou v kurátorském výběru ředitele Galerie města Plzně Václava Maliny k vidění přírodní reflexe. Výstava pod názvem Krajina – zahrada představuje díla šesti autorů, kteří se zaměřují na krajinomalbu s díly na pomezí abstrakce a zobrazení. Návštěvníkům jsou představena díla Vladimíra Gebauera, Františka Hodonského, Jiřího Ptáčka, Igora Müllera, Václava Maliny a Pavla Mühlbauera.

Druhá výstava, Ornagramy Jiřího Němce, je umístěna v podzemní části galerie. Kurátorský projekt Jiřího Zemánka představuje netradiční pohled na dynamiku živé přírody. Autor z Roztok u Prahy se samostanému tématu ornamentu věnoval ve své tvorbě již dříve, nyní však uchopil toto téma zcela netradičně a obohatil právě o pohybový aspekt, přičemž inspiraci čerpal v přírodě a její každodenní proměnlivosti.

Jak takové ornagramy vznikají? Němec primárně zachycuje přírodní aspekty a přírodní dění videokamerou. Zaměřuje se jak na faunu, tak floru nebo i na neživé přírodní entity. Ze získaného natočeného materiálu si autor vybere pro něj nejzajímavější úsek, sekvenci, která ho osloví a tu poté převede na plátno prostřednictvím kresby.

Galerii města Plzně a obě výstavy můžete navštívit od úterý do neděle dopoledne od 10 hodin do 12 hodin a odpoledne od 13 hodin do 18 hodin. V pondělí má galerie zavřeno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám