Hlavní obsah

Orlickoústecká Perla ještě žije aneb Blýská se na lepší časy

Novinky, Stanislava Dvořáková

Spolek Spousti z Ústí nad Orlicí připravil na sobotu 7. září velkou slavnost PERLA ŽIJE. Zaměřil se na představení možnosti využití prostoru a provozoven tohoto bývalého bavlnářského závodu Perla 01 pro setkávání lidí a aktivní činnost občanů, spolků a podnikatelů.

Foto: Stanislava Dvořáková

Závod Perla 01 se zachovanou původně závodní jídelnou a kioskem pro rychlé občerstvení.

Článek

K tomuto účelu byl v bývalé hale sanforizace vytvořen sál pro kulturní programy. Pro malé děti to byly dvě loutkové pohádky. Dále se představili žáci ZUŠ Jaroslava Kociana, děti DDM DUHA a rockové skupiny Sekwenza a PPS. Slavnostní večer v 20.45 hodin ukončila pohádka pro malé i velké O smutné továrně. Pochopitelně v odpoledních hodinách nechyběla ani módní přehlídka.

Pro velké návštěvníky byla připravena komentovaná prohlídka se seznámením historie závodu a výrobním zaměřením jednotlivých dílen. Speciálně podle zájmu se pak mohli věnovat výstavě ročníkových prací studentů místní Střední školy uměleckoprůmyslové, prohlídce bývalé tkalcovny s instalací Za zvuku stavů, promítání kina Perla s dobovými filmy z historie Perly od Josefa Havla a myšlenkové dílně Perla, jak dál?, případně navštívit některou z odborných přednášek.

K radosti pořadatelů slavnost vzbudila i zájem četných prodejců. V hale uvnitř závodu byl instalován prodej elektrokol a skútrů, bižuterie, drobných dekoračních předmětů a knih. Se svojí produkcí se představila sociálně terapeutická dílna CEDR a Oáza zdraví Litomyšl. Bohatou nabídku nabídlo obchodní družstvo KONZUM Ústí nad Orlicí v rámci farmářských trhů. Zde bylo možné zakoupit brambory a cibuli na uskladnění, farmářské mléko, čerstvý jablečný mošt, potštejnský med, český česnek, jablka a další sortiment vypěstovaný v regionu.

Venkovní prostor bývalého nádvoří byl také zaplněn potravinářskými stánky, navíc i se zbožím textilním, květinami v květináčích i řezanými a kaktusy.

Pro rodiče s dětmi, aby si sami mohli prohlédnout v klidu výstavu, Mateřské centrum Medvídek připravilo dětský koutek a hlídání dětí. Ve venkovním prostředí byla pro pobavení dětí s rodiči umístěna trampolína, skákací hrad a HEPA in-line školička.

Jako originální speciál byl vyhlášen Očistný oheň. Jeho psychologický význam spočíval v tom, že kdo se trápí nějakým problémem nebo příhodou související s Perlou, mohl toto napsat na lístek a ten vhodit do připravené nádoby. Před začátkem večerních koncertů byl pak obsah nádoby slavnostně spálen a tím problém navždy vyřešen.

Přínosem také bylo, že slavnost Perla žije přivedla nejen stovky občanů středního věku a bývalé pracovníky, ale řady mladých lidí, kdy zároveň pořadatelskou a informační činnost většinou vykonávali studenti místního gymnázia a Střední školy uměleckoprůmyslové.

Akce Perla žije se tak stala první ukázkou masového využití závodu pro kulturu i poučení, pro nákupy i společné posezení u chutného občerstvení.

Reklama

Výběr článků

Načítám