Hlavní obsah

Originální filmové klapky ozdobily pražské Divadlo Hybernia

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Unikátní umělecká díla od českých výtvarníků ztvárněná na filmové klapce jsou od 12. března opět k vidění v pražském Divadle Hybernia. Umělecké klapky si zde mohou lidé prohlédnout až do 25. března. Odtud poputují do dalších čtyř měst, svoji cestu pak ukončí ve Zlíně, kde proběhne aukce při filmovém festivalu.

Foto: Petr Mráček

Jaroslav Němeček se svou klapkou

Článek

Letošní kolekce Salonu filmových klapek čítá na 120 originálních děl. „Mezi výtvarníky, kteří filmovou klapku povýšili na umělecké dílo, nechybí ani letos taková jména, jako je Kristián Kodet, Iva Hüttnerová, Jiří Slíva, Kateřina Miler, Ivan Baborák a další významní výtvarníci,“ uvedl předseda správní rady Nadačního fondu ZLÍNTALENT Čestmír Vančura.

Z Prahy pak Klapka tour zamíří do Mladé Boleslavi, Olomouce, Brna a Zlína, kde kromě výstavy proběhne také tradiční aukce. Ta se letos uskuteční v neděli 26. května 2019 v Kongresovém centru ve Zlíně v době konání 59. ročníku Zlín Film Festivalu – Mezinárodního filmového festivalu pro děti a mládež.

Aukce filmových klapek se uskuteční v neděli 26. května v Kongresovém centru ve Zlíně. Výtěžek aukce bude stejně jako v přechozích letech věnován na podporu autorských snímků studentů filmových škol a dalším začínajícím tvůrcům. V úterý 28. května dopoledne vybere Nadační fond FILMTALENT ZLÍN na základě soutěže projekty (výstavy, dokumentární, hrané a animované filmy), mezi které se výtěžek aukce rozdělí.

Za dosavadních 21 ročníků existence Salonu filmových klapek vzniklo přesně 2369 klapek, které byly vydraženy za celkem 32 934 600 korun. Historii této unikátní výstavy mapuje také unikátní publikace „20 Salon filmových klapek 1998 – 2017 Zlín, která vyšla v roce 2017 a podrobně představuje jednotlivé ročníky, zahrnuje kompletní přehled všech vytvořených klapek, komentáře výtvarníků i úspěšných dražitelů klapek a představuje také více než 350 projektů, které byly celkovou částkou přes 30 milionů korun z dražeb těchto uměleckých děl podpořeny.

Další informace na www.zlinfest.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám