Hlavní obsah

Orientační běžci závodili první únorový den v Těrlicku

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V obci Těrlicko u Havířova se v sobotu 1. února konal mezinárodní závod v orientačním běhu Slezské zimní ligy Lepus Cup 2014. Start a cíl by na náměstí u obecního úřadu. Sportovištěm pro 110 závodníků byla obec a přilehlý lesík, kterým protéká potok vlévající se do Těrlické přehrady.

Foto: Josef Zajíc

Lepus Cup 2014 v Těrlicku: 1.2.2014. Start byl u Obecního úřadu na náměstí.

Článek

V sobotu 1. února už nebylo po sněhu ani památky, bylo teplo a příjemně. V lesíku již byla půda rozbředlá a mnozí závodníci si do cíle přinesli i trochu rozměklé hlíny.

Orientační disciplína - sprint - se většinou běhá v sídlištích, parcích nebo v historických zástavbách měst. V Těrlicku byl závod zpestřen i průběhem místního lesíka.

Těrlicko je obec ležící jižně od Havířova a západně od Českého Těšína. Písemné zprávy o obci se datují od roku 1229. V průběhu století bylo Těrlicko rozděleno na Dolní a Horní, pak zase slučováno. Velká změna pro občany Těrlicka přišla rozhodnutím v roce 1953 o stavbě poměrně rozhlehlé přehrady. Stavba začala v roce 1955 a byla ukončena v roce 1962. Spousta domů, statků, polí a luk byla zatopena včetně kostela. Hráz má délku 617 m a výšku 25 m. Vodní plocha se táhne 6,5 km a zabírá 227 ha.

V tomto krásném, dnes rekreačním prostoru, závodníci Slovenska, Polska a České republiky soutěžili o nejlepší výkony v orientačním sprintu. Start a cíl byl u obecního úřadu. Závodníci běhali podle mapy Těrlicko v měřítku 1: 4000 a průchod kontrolními body razili elektronickými čipy.

V nejnáročnější kategorii A - ženy vyhrála třinecká závodnice Markéta Sabelová - 35:33 min. před Lucii Weissovou z Opavy - 35:50 a třetí Kateřinou Argalášovou - 35:55 opět z Třince.

A - muži : suverénně vyhrál Jakub Glonek z Opavy - 25: 46. Druhý byl Radoslaw Jaroszek - 29:40 z Polska a třetí Jan Sochor - 31:10 z Havířova.

V dalších kategoriích vyhráli: B - ženy: Magda Bruková - 22:09 - Třinec. B - muži: Petr Cienciala - 21:48 - Třinec. C - ženy: Markéta Janošová - 17:40 - Těrlicko. C - muži: Břetislav Ševčík - 20:42 - Opava. Trať D vyhrála Ema Juřeníková z Ostravy.

Po ukončení závodu proběhlo slavnostní vyhodnocení - nejlepší obdrželi drobné ceny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám