Hlavní obsah

Orientační běžci zahájili zimu v okolí klimkovických sanatorií

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V okolí sanatorií v Klimkovicích na kopci Hýlov zahájili orientační běžci ze severní Moravy a Slezska v sobotu 16. listopadu přípravu na závodní sezónu 2014. Libor Krhut z klubu orientačního běhu z Havířova spolu s celou svoji rodinou a kamarády připravil krásný, podzimní pod mlhou schovaný závod.

Foto: Josef Zajíc

Libor Krhut podává výklad před závodem. Do polštiny překládal Rafal Mastela. 16.-11.2013

Článek

Závody Slezské zimní ligy, které sportovní oddíly z Moravskoslezského kraje a Polska pořádají, nejsou jen sportovní událostí, ale také přátelské a společenské setkání sportovců a jejich rodin. Jednotliví pořadatelé závodů se snaží závody zpestřit různými orientačními hrami, fígly a v mnoha případech i záhadami.

To se daří Liborovi Krhutovi z Havířova. Každým rokem připraví pro závodníky jemnou drobnost, která jim na trati závodu velmi zamotá hlavu. V sobotu 16. listopadu v okolí sanatorií v Klimkovicích na vrchu Hýlov (370 m. n. m.) připravil orientační pexeso.

Závodnici obdrželi první mapu v netradičním měřítku 1:1051 (1 cm na mapě se rovná 10,51 m v terénu) a do terénu v okolí budov umístil obrázky pohádkových bytostí. Závodník musel absolvovat trať pexesa podle pořadí, jak bylo určeno na mapě.

Všech 140 závodníků vystartovalo najednou. A začalo peklo. Jednotlivci obrázky nacházeli celkem snadno, ale většinou to nebyla ta první, nebo druhá kontrola v pořadí. Protože pro tuto část museli používat elektronické čipy SportIdent, nemohli "švindlovat" a museli hledat pěkně popořádku.

V druhé, již klasické části, se šli uklidnit do lesa, aby opět po několika minutách doběhli do cíle. Vzhledem k tomu, že všichni odstartovali najednou, každý první dobíhající závodník v kategorii byl současně i vítězem.

V kategorii A: ženy (pexeso 20 kontrol + 6,0 km v lese) zvítězila Hana Fukalová z Baníku Ostrava - 89 minut a 45 sekund. Ve stejné kategorii mužů doběhl první Jan Sochor z SKOB Havířov (76:29).

V kategorii B: (pexeso 15 kontrol + 5,2 km v lese) vyhrála Lenka Švidrnochová z SKOB Ostrava - 86:18. Na stejné trati mužů zvítězil Ondřej Lichý z Opavy - 73:44 .

V kategorii C:  byla nejlepší v ženách (pexeso 11 kontrol + 3,8 km v lese) Vellechová Radka z SKOB Havířov - 57:25. Pavel Murin z Havířova byl první v této kategorii za 54:40. 

Další závod Slezské zimní ligy se bude konat 23. listopadu v Ostravě - Hrabové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám