Hlavní obsah

Organizace Popálky bude zraněným a jejich příbuzným pomáhat i na webu

Novinky, Gabriela Krejčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezisková organizace Popálky pomáhá dětem, jejich rodinám a mladým lidem psychicky se vyrovnat s následky popáleninových úrazů. Aby se na veřejnost dostalo více informací o popáleninách a snížila se četnost úrazů, plánují Popálky během dubna zřídit první informační webové stránky s on-line poradnou.

Foto: Archív Popálky

Jana Lacinová a Klára Mayerová z Popálek, šek předává Karel Klodner, zástupce společnosti Pears Health Cyber.

Článek

Popáleniny patří k nejtěžším úrazům lidské traumatologie. Často zanechávají na těle rozsáhlé následky, které výrazně ovlivňují psychiku člověka. Právě nový informační portál má za úkol postiženým a jejich blízkým pomoci vyrovnat se s fyzickými, sociálními a psychologickými důsledky úrazu a vrátit se co nejdříve zpátky k aktivnímu životu.

Na stránkách se dočtete, jak zbytečným úrazům zabránit, i to, jak postupovat v případě, že už se úraz stal. „Chceme, aby pacienti na webu našli veškeré informace s úrazem spojené, ať už jsou v akutní fázi úrazu (tedy v léčení) či řeší jakékoli trvalé následky v souvislosti s úrazem i několik let poté,“ informovala Jana Lacinová, ředitelka neziskové organizace Popálky.

Dodává, že součástí webu bude také on-line poradna, která bude sloužit pro jakékoli dotazy v souvislosti s popáleninovými úrazy. Informační preventivní portál popaleniny.cz by měl naplno fungovat už během dubna.

Roční veřejná sbírka

Projekt je podpořený grantem z Norska, nemalou částkou ale přispěli také zaměstnanci Pears Health Cyber a zákazníci internetovému obchodu Lékárna.cz. Sami zákazníci v loňském roce přidávali pravidelně do nákupního košíku různě velké sumy a přispěli tak částkou 64 690 korun.

„Když jsme se rozhodli, že začneme Popálkám pomáhat, projekt prevence úrazů popálenin byl teprve v začátcích. Jsem moc ráda, že jsme jim nyní mohli i my pomoci a předat výtěžek více než roční veřejné sbírky na Lékárna.cz v celkové výši 117 424 korun,“ uvádí Romana Žatecká, ředitelka PR a interní komunikace společnosti Pears Health Cyber, která internetovou lékárnu provozuje.

Peníze obdržely Popálky od zástupců Lékarny.cz v lednu při setkání v Klokočkově Mlýně. „Částka, kterou se podařilo vybrat, výrazně převýšila naše nejodvážnější odhady výsledku sbírky. Děkujeme společnosti i zákazníkům za jejich štědrost,“ dodává Klára Mayerová, fundraiser organizace Popálky.

Zásadní je první pomoc

Web bude zároveň usilovat prostřednictvím svých preventivních a vzdělávacích aktivit o snížení četnosti a závažnosti popáleninových úrazů. Ty postihnout v ČR ročně přibližně 100 000 lidí, téměř 40 procent tvoří děti.

„Pro přibližně dvě procenta, tedy 800 lidí ročně, představuje prodělaný úraz přímé ohrožení života s trvalými následky v podobě jizev a funkčního omezení,“ uvádí Lacinová. Nejčastěji jde přitom o úrazy dětí do tří let, které se opařily horkou vodou či o krbová kamna. U dospělých je na vině většinou neopatrnost při manipulaci s horkou tekutinou a hořlavinami, často jde také o pracovní úrazy.

Správně poskytnutá první pomoc může však postiženému zmírnit hloubku popálení, délku jeho rekonvalescence a také míru trvalých následků. A hlavně – může mu zachránit život.

Reklama

Výběr článků

Načítám