Hlavní obsah

Oravský hrad patří mezi nejvýznamnější památky na území Slovenska

Novinky, René Mušálek

Oravský hrad slaví 750 let od své první písemné zmínky. Nachází se ve obci Oravský Podzámok a patří mezi nejvýznamnější památky hradního stavitelství na území Slovenska.

Foto: René Mušálek

Oravský hrad

Článek

Nejvyšší část Oravského hradu se tyčí 112 metrů nad hladinou řeky Orava.

Horní část hradu tvoří Citadela - je to nejstarší část hradu postavena v 13. století a sloužila na obranu hradu. Střední hrad se skládá z Korvínova paláce a obytné věže. Dolní hrad tvoří Tuzův palác, kaple sv. Michala, budova fary a obranný systém.

Oravský hrad lze prozkoumat společně s průvodcem na třech okruzích (malý okruh, střední okruh a velký okruh)

Ve vnitřních prostorách hradu lze vidět, jak šlechta na tomto hradě bydlela, ale také je zde přírodovědná expozice obnovená v roce 2007 - zaměřena je na prezentaci charakteristických prvků a zvláštností přírodního prostředí Oravy.

Na nádvoří hradu lze pozorovat různé ruční práce: kováře, švadleny, pernikářky a hrnčíře, všichni ve svých stánkách své výrobky hned prodávají a k tomu živě hraje hradní hudba.

Na hradě natáčeli filmaři - mj. první černobílou verzi filmu Dracula z roku 1922, ale také pohádky Král drozdia brada, Princezna a žobrák, Král sokolů... Fotografie z natáčení lze zhlédnout v expozici hradu během prohlídky.

Hrad lze navštívit během prázdnin každý den od 8.30 do 17.30 hodin. Prohlídka malého okruhu trvá přibližně 45 minut, prohlídka středního okruhu 2 hodiny a prohlídka velkého okruhu trvá 2 hodiny a 45 minut.

Parkování za menší poplatek je hned pod hradem.

Reklama

Výběr článků

Načítám