Hlavní obsah

Oranžové Štrúdlování v Dřítni se chytilo

Novinky, Petr Pokorný

V Dřítni na Českobudějovicku se v neděli 14. října soutěžilo o nejlepší štrúdl. Do klání, které podpořila Skupina ČEZ v rámci Oranžového roku v okolí Jaderné elektrárny Temelín, bylo přihlášeno celkem 24 sladkých a slaných výrobků vycházejících z ověřených rodinných receptů místních obyvatel.

Foto: Petr Pokorný

Štrúdlování se v Dřítni zařadilo mezi oblíbené obecní akce.

Článek

„První dříteňské Štrúdlování jsme uspořádali loni a zájem byl tak velký, že jsme se rozhodli letos pokračovat. Nejde zde přitom ani tak o vítězství, jako spíše o přátelské posezení se sousedy,“ uvedla vedoucí soutěže a předsedkyně kulturní komise Obecního úřadu v Dřítni Veronika Horká.

Vlastní soutěž byla rozdělena do tří kategorií. Nejlepší sladký a slaný štrúdl vybírala tříčlenná porota, o nejlepším, bez ohledu na použité suroviny, rozhodovali zúčastnění návštěvníci akce. „Nemáme určena zvláštní kritéria. Vyhrává prostě tem nejchutnější,“ poznamenala Horká, jejíž štrúdl vyhrál shodou okolností právě „prestižní“ veřejné hlasování.

Štrúdl, štrudle či štrúdle, německy Apfelstrudel, neboli jablečný závin, je podle Wikipedie druh moučníku, který pochází z Rakouska, ale běžně se připravuje i v jiných zemích včetně České republiky. Existují však i jiné druhy závinů, než tradiční s jablky. Například tvarohové, višňové, makové, ale i slané záviny se špenátem, masem a dalšími náplněmi. Při výrobě štrúdlu se tak tvůrčí invenci meze nekladou.

Nedělní prosluněné odpoledne s charakteristickým počasím nefalšovaného babího léta si obyvatelé Dřítně a jejích místních částí na zahrádce hostince ve sportovním areálu skutečně užívali. Na své si přišly i děti. Nechybělo malování na obličej a nafukovací skákací hrad.

„Podobné akce stmelují lidi, prohlubují dobré sousedské vztahy a přispívají k přátelské atmosféře v obci. V tomto směru je pro nás zcela zásadní dlouholeté partnerství s Jadernou elektrárnou Temelín, díky jejímž příspěvkům a podpoře je sportovní, kulturní a společenský program v obci na velice slušné úrovni,“ konstatoval starosta Dřítně Josef Kudrle. S podporou temelínské elektrárny, respektive Skupiny ČEZ, se v Dřítni a jejích místních částech každoročně uskuteční bezmála čtyřicítka veřejných akcí.

Hlavní cenu si z nedělního klání odnesla v kategorii sladkých štrúdlů Tereza Hošková. Druhé místo obsadila Hana Papanová a třetí Eva Jílková. Prvenství ve slaných štrúdlech obsadila Iva Brejžková před Veronikou Dvořákovou a opět Evou Jílkovou. Cenu publika získala už zmíněná Veronika Horká.

Obec Dříteň se zhruba 1650 stálými obyvateli leží 23 kilometrů severozápadně od Českých Budějovic. V současné době ji tvoří devět místních částí: Dříteň, Bílá Hůrka, Chvalešovice, Libív, Malešice, Radomilice, Strachovice, Velice, Záblatí a Záblatíčko.

Reklama

Výběr článků

Načítám