Hlavní obsah

Opuštěné kočičí tlapky bojují s přemnožením koček a plánují voliéry

Novinky, Simona Polcarová

S velkým nárůstem „odložených“ koček, zejména koťat, se nyní potýká řada útulků a depozit. Péče o ně přitom představuje velké finanční nároky a žádá si i mimořádný osobní přístup. Opuštěné kočky potřebují vedle kvalitní stravy a veterinární péče i lásku a kontakt s člověkem kvůli nutné socializaci.

Foto: Tomáš Picka

Zakladatelka útulku Anežka Dvořáková, písničkář Slávek Janoušek a výtvarnice Romana Štrynclová s obrazem kočky Sisi.

Článek

V brněnském útulku Opuštěné kočičí tlapky se momentálně starají o více než čtyřicítku opuštěných koťat. K světu se mají čtyři pětitýdenní koťata, u nichž vznikla obava, že jejich matka-prvorodička nezvládne porod a nepřijme je. Vše dopadlo dobře a dva kocoury čeká už za sedm týdnů nový domov. Kočičí slečny dostanou šanci zapůsobit na své nové majitele v kočičí kavárně Pelíšek. Zdaleka ne všechny kočky však mají podobně šťastný osud.

„Nedávno jsme pečovali o Lilianku, kterou lidé odtrhli od maminky a pravděpodobně se ji snažili otrávit kyselinou, aby se jí zbavili. Byla to velká bojovnice, ale bohužel se ji nepodařilo zachránit,“ přiblížila jeden z mnoha příběhů Anežka Dvořáková, zakladatelka útulku.

Vedle péče o nalezence se „Kočičí tlapky“ velkou měrou věnují osvětě. Upozorňují na fakt, že žít v koloniích a na ulici není pro kočky přirozené, proto by majitelé koček neměli podceňovat kastraci. Právě úmrtí Lilianky odstartoval v „Kočičích tlapkách“ kastrační program.

„Kočky jsou přemnožené, což představuje velký problém. Dochází ke křížení mezi příbuznými kočkami a přenášení genetických chyb, někde se kočky zaměřují na jiné druhy zvířat a následně je hubí. Kromě člověka nemají žádného přirozeného predátora, a proto se stávají přenašeči různých chorob,“ upozornila na nezodpovědnost některých chovatelů dobrovolnice útulku Nikoleta Déčiová.

Často kočky zabřeznou už v šesti měsících, kdy je pro ně porod z hlediska vyzrálosti rizikový. V případech, kdy se majitel nechce o koťata starat a utopí je, může kočka trpět různými psychózami. „Existuje mnoho argumentů, proč se věnovat kočičímu chovu zodpovědně a nemnožit je doma na gauči. Proto prosím adoptujte, zachráníte tak nevinný život. Odměnou vám bude láska a vděčnost zvířete,“ zdůraznila Dvořáková.

Na nákladnou a náročnou péči o koťata z Opuštěných kočičích tlapek napomůže přispět 4. kočičí blešák v kavárně Pelíšek, který potrvá do 4. července. Otevřeno je od 9 do 21 hodin a výběr věcí k zakoupení se naskýtá opravdu bohatý – od oblečení a šperků až po hračky a knihy.

Velkou finanční injekci znamenala pro útulek nedávná aukce obrazu kočky Sisi, namalovaného brněnskou výtvarnicí Romanou Štrynclovou. Olejomalbu se podařilo vydražit za 10 tisíc korun. Opuštěné kočičí tlapky využijí získanou finanční částku k vybudování venkovních voliér.

„Peníze z dražby nám pomohou přiblížit zase o něco víc náš velký sen skutečnosti. Díky novým voliérám rozšíříme kapacity pro příjem koček. Speciálně v období koťat bychom jen neradi vyhlašovali stop stav, ač nás k tomu momentální situace částečně nutí,“ uvedla zakladatelka Dvořáková.

„Pokud by si chtěl někdo vyzkoušet odchovat koťátko, není nic jednoduššího. Stačí kontaktovat útulek v okolí a dohodnout se na dočasné péči,“ doplnila dobrovolnice Déčiová. Na omezenou dobu se lze ujmout také březí či kojící kočky s koťaty. „Pro útulky je to úžasná pomoc,“ uzavřela Déčiová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám