Hlavní obsah

Opravy na bohumínských hřbitovech vrcholí

Novinky, Lucie Balcarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Bohumíně finišují s opravami hřbitovních chodníků a cestiček. Vše by mělo být hotovo do svátku Všech svatých. V letošním roce do zvelebení míst posledního odpočinku investovala bohumínská radnice rekordní jeden milión korun.

Foto: Pavel Čempěl

Ke hřbitovní kapli Všech svatých ve Starém Bohumíně vede nový chodník.

Článek

„Nových povrchů se letos dostaly chodníčky a pěšinky hned na čtyřech z pěti městských hřbitovů. Někde přibyla zámková dlažba, jinde jsme naopak zvolili povrch z recyklátu,“ řekla Eva Liszoková z odboru životního prostředí a služeb bohumínské radnice.

Nejrozsáhlejší opravy letos proběhly na starobohumínském hřbitově. Stály 400 tisíc korun. Kromě chodníků se musel zrekonstruovat i plot z čelní části hřbitova. Ten se za posledních několik let vychýlil tak, že ho bylo nutné od základů srovnat a staticky zajistit.

Nová zámková dlažba přibyla na centrálním chodníku od hlavního vchodu ke zdejší kapličce Všech svatých a také ke kontejnerům. Za kapličkou už ale řemeslníci zvolili recyklát. „V této části nejsou hroby zarovnány do řady, ale jsou umístěny atypicky, a tak bylo vhodnější použít místo zámkové dlažby jiný typ materiálu,“ vysvětlila Liszoková.

Podobné úpravy proběhly také na novobohumínském hřbitově v centru Bohumína. Kromě čelního plotu se rovněž opravovaly chodníky u samotného vstupu a ke kontejnerům. Náklady na obměnu vyšly na 300 tisíc korun. Nová zámková dlažba se objevila také na hřbitovních cestičkách v Záblatí a ve Vrbici.

Kromě komunikací se na hřbitovech dočkala zvelebení i místní zeleň. Zkulturnění ještě čeká například zelenou plochu ve Vrbici u zrekonstruované bývalé márnice. Vysadit by se tady měly keře.

„Investice do zkulturnění prostředí posledního odpočinku považujeme za důležité a věříme, že si lidé o nadcházejících Dušičkách změn k lepšímu všimnou a ocení je. Pohodlný a bezproblémový přístup by mohli ocenit především pozůstalí v seniorském věku. V příštím roce plánujeme ještě citlivou přestavbu smuteční síně ve Starém Bohumíně,“ řekl starosta Bohumína Petr Vícha.

V Bohumíně je celkem pět hřbitovů. Za jejich údržbu platí radnice ročně statisíce. Vloni šlo do oprav přes 800 tisíc korun, předloni 600 tisíc korun. Ročně proběhnou v Bohumíně více než tři stovky pohřbů, v osmdesáti procentech formou kremace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám