Hlavní obsah

Opravená kašna s fontánou zkrášluje prostor před radnicí Moravské Ostravy a Přívozu

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rekonstrukce prostoru před radnicí centrálního Městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz byla v polovině června dokončena. Procházející lidé či ti, kteří si jdou vyřídit své záležitosti na městský úřad, si mohou odpočinout a v letních měsících se také osvěžit.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 7.7.2017 Nově zrekonstruovaná kašna na náměstí Dr. Edvarda Beneše.

Článek

Fontána s kašnou sochaře Vladislava Gajdy s názvem Květ - Heraldická růže byla zhotovena v letech 1975-1976. Byla nejprve umístěna na Prokešově náměstí. V devadesátých letech byla přemístěna na současné místo.

Část náměstí Dr. Edvarda Beneše má po rekontrukci povrch z deskové žulové dlažby ve třech odstínech. Samotná kašna i s fontánkou je zcela nově upravená. Její umístění sousedí, kromě prostoru před radnicí, také přímo proti zastávce tramvají na Nádražní ulici a Ostravskému informačnímu servisu. 

Plochu náměstí zkrášlují extenzivní záhony. V klidové zóně je nově umístěno pítko napojené na vodovodní přípojku pro kašnu a také stojany na kola. Stávající nárožní hodiny byly opraveny, nově natřeny a seřízeny. Náklady na rekonstrukci činily zhruba 2,1 miliónu korun.

V centrálním městském obvodě Moravská Ostrava a Přívoz se nachází další kašny s fontánkami, které zkrášlují prostor a osvěžují vzduch. Jednou z nich je kruhová kašna uprostřed Husova sadu.

Za normálních okolností (v současné době probíhá rekonstrukce Českobratrské ulice) prochází sadem spousta lidí od zastávky trolejbusů Husův sad, okolo hlavní pošty a dále přes Poštovní ulici na Jiráskovo náměstí, dříve "Kuří rynek", na Masarykovo náměstí. Nádrž kruhové kašny je vytvořena z kamenných kostek. Uvnitř jsou postaveny tři velké kameny a tři tryskající fontány.

Před nádražím v Přívoze byla po rozsáhlé rekonstrukci vybudována architektonicky zajímavá kašna s vodotryskem.

Na místo byla vrácena plastika představující kytici z tepané mědi od sochařky S. Lacinové-Jílkové. V okolí kašny byly nově vysazeny stromy a jsou tu i originálně řešené lavičky. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám