Hlavní obsah

Oprava Janáčkova divadla dostává jasnější obrysy

Novinky, Jiří Smutný

Blížící se rekonstrukce budovy Janáčkova divadla v Brně má již konkrétnější podobu. Rada města Brna vybrala jako zhotovitele sdružení stavebních firem MTS, IMOS a OHL. Předložená cenová nabídka činí 524 milióny korun bez DPH.

Foto: Jiří Smutný

Janáčkovo divadlo před opravami

Článek

Podle náměstka primátora města Brna Richarda Mrázka bude staveniště předáno okamžitě poté, co proběhnou zákonem stanovené lhůty pro případná odvolání neúspěšných žadatelů a zakázku.

„Lhůta pro dokončení díla je ve smlouvě stanovena na 14 měsíců. Věřím, že se nám to podaří a na podzim roku 2018 se do divadla budou moci vrátit herci i diváci,“ uvedl Mrázek.

Opravy zahrnou kompletní rekonstrukci provozních prostor divadla včetně zázemí pro zaměstnance a jevištní techniky. Budou zrekonstruovány veškeré rozvody v budově, rozšíří se sociální zařízení a zmodernizují se prostory pro diváky včetně bufetu. Opravena bude i střecha, která dostane novou konstrukci, umožňující zavěšení prvků vzduchotechniky.

Podle ředitele Národního divadla Brno Martina Glasera zachová Janáčkovo divadlo v sezoně 2017/2018 i přes problémy s rekonstrukcí objem nové produkce. Využívat při tom bude náhradní objekty. Brněnské výstaviště se tak stane místem pro uvedení opery Faust a Markétka a baletu West side story. Pro Rozmarné léto bude v parku Lužánky vybudováno zvláštní cirkusové šapitó. Využit bude i hrad Špilberk a Biskupský dvůr v Moravském zemském muzeu.

Reklama

Výběr článků

Načítám