Hlavní obsah

Opočno má tanečnice s hůlkou ověnčené medailemi

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mažoretky Opočno je agilní občanské sdružení, jehož tři členky - Klára Peřinová, Anna Ludvíková a Kateřina Vašatová - se velmi úspěšně zúčastnily Mistrovství České republiky v twirlingu, které se uskutečnilo 1. a 2. února v Mohelnici.

Foto: Martina Vašatová

Klára Peřinová, Anna Ludvíková a Kateřina Vašatová s trenérkou Věrou Juráškovou.

Článek

„Twirling nejsou mažoretky. Je to tanec s hůlkou, v němž všechny pohyby mají přesná pravidla,“ zdůraznila těsně předtím, než začala mluvit o úspěších svých svěřenkyň, Věra Jurášková, která v roce 2010 stála u zrodu sdružení Mažoretky Opočno.  

Klára Peřinová, Anna Ludvíková a Kateřina Vašatová totiž tancovaly o prvním únorovém víkendu v Mohelnici na Mistrovství ČR v twirlingu a domů se vrátily ověnčené medailemi a úspěchy.

„Vystupujeme pět let, ale poprvé jsme byli v této soutěži,“ řekla trenérka a pokračovala výčtem výborných výsledků: „V disciplíně rytmické taneční duo - kategorie junior získala Klára Peřinová spolu s Annou Ludvíkovou stříbrnou medaili. Také postup obou děvčat do finále v sólech je pro nás velkým úspěchem. V disciplíně twirling s dvěma hůlkami byla Klára Peřinová druhá, Kateřina Vašatová obsadila třetí příčku v rytmickém tanečním sólu.“  

Pro všechny laiky jistě stojí za uvedení několik zajímavých pojmů z twirlingu. Pokud vyhledáte toto slovo v anglicko-českém slovníku, zjistíte následující: twirling-stick – kvedlačka, twirly - kroutivě. V té chvíli už vám je možná jasné, co se na soutěžích děje…

Pokud stále ještě netušíte, tak základní charakteristika jedné z disciplín vypadá takto: Sólo s 1 hůlkou je twirlingová disciplína pro jednoho soutěžícího za použití pouze 1 hůlky. Zahrnuje rotaci hůlky ve vertikálním a horizontálním náklonu, práci s hůlkou v levé a pravé ruce a plynulý a neustálý pohyb hůlky. Sólo ukazuje schopnost twirlera předvést dovednosti ve třech hlavních twirlingových částech (vertikální, rollsy, horizontální) na stupni jeho dovedností. Dalším hodnotícím kritériem je propojení práce hůlky a těla, plynulost a vzhled vhodný pro sólo a techniku těla.  

A protože bez hůlky se neobejde žádný účastník soutěží v twirlingu, je třeba doplnit, že její délka by neměla přesahovat více než 5 cm přes prsty. Hůlky s průměrem 9 mm jsou vhodnější spíše pro sport mažoretkový, ne pro obtížnější rollsy. Pro ty jsou vhodnější širší hůlky o šířce 11 mm, které mohou používat začátečníci i pokročilí. Tvar a velikost koncovek už záleží jen na uživateli. Ty má twirlingová hůlka ve dvou velikostech, kvůli vyvážení. Velice oblíbené jsou hůlky Starline, které se po pádu na zem neodkutálejí. Hůlka se může omotat páskou, což zajišťuje její lepší viditelnost a uchycení.  

Další příležitost prokázat vysokou výkonnost a to dokonce před vlastními příznivci budou mít členky klubu ve dnech 12. a 13. dubna, kdy se v Opočně uskuteční Mistrovství České republiky v disciplíně twirling s rekvizitami. Šampionát proběhne v tělocvičně tamní „zemědělské“ školy a pořádá jej občanské sdružení Mažoretky Opočno ve spolupráci s městem Opočno a Svazem mažoretek ČR.     

Reklama

Výběr článků

Načítám