Hlavní obsah

Operní blok na českokrumlovském Otáčivém hledišti zahájí Trubadúr

Novinky, Jiří Grauer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sezóna Otáčivého hlediště 2017 v Českém Krumlově je v plném proudu. Od letošního zahájení 7. června má za sebou k dnešnímu dni již 37 vyprodaných představení. Po krátké čtyřdenní pauze zde bude tento pátek zahájen blok představení prvního ze dvou letošních premiérových titulů před točnou, opery Giuseppe Verdiho Trubadúr.

Foto: Michal Siroň

Trubadúr - Lázaro Calderón, Otáčivé hlediště Č. Krumlov 2017

Článek

Režie jedné z nejznámějších a nejhranějších světových oper se ujal Tomáš Studený, diriguje Mario De Rose. 

Tato opera odstartuje šňůru celkem 22 hudebních představení, která letos obsahuje čtyři tituly. Inscenaci Trubadúra, kterou se představí ve skvostném mezinárodním obsazení, bude patřit scéna plenérového divadla po osm večerů, konkrétně v termínech od 14. do 22. července. 

Poté ji vystřídá další z letošních premiéra, balet Valmont v choreografii a režii Libora Vaculíka, který zpracoval tento známý příběh na pomezí tanečního divadla a činohry s použitím hudby F. Schuberta a P. Vaskse přímo pro baletní soubor Jihočeského divadla a specifickou scénu Otáčivého hlediště. Pět baletních představení mohou diváci navštívit od 26. do 30. července.

Od 2. do 6. srpna budou uvedena čtyři představení Janáčkovy opery Příhody lišky Bystroušky v inscenaci režijního dua SKUTR - Martina Kukučky a Lukáše Trpišovského. U recenzentů a kulturních kritiků sklidila tato premiéra loňské sezóny veliký úspěch. Ivana Rusko a Alexandr Beň byli za role v této inscenaci nominováni na Výroční ceny Opera Plus, inscenace byla označena Divadelními novinami jako „Sukces léta 2016“ a byla nominována na Cenu Divadelních novin v kategorii Hudební divadlo.

Celý hudební blok zakončí Dvořákova Rusalka režírovaná Jiřím Heřmanem, která se řadí mezi nejoriginálnější divadelní projekty před Otáčivým hledištěm. Jejích pět uvedení je na programu v období od 9. do 13. srpna.

Opera Trubadúr i další opery budou uvedeny před točnou v italském originále s českými, anglickými a německými titulky s využitím titulkovacího software OVERTEKST. Pro zájemce, kteří nedisponují tablety či chytrými telefony s operačním systémem Android a nemohou si aplikaci k využití titulkovacího software do těchto zařízení stáhnout, budou nabídnuty přímo na točně tablety k zapůjčení zdarma (je zde však nutné počítat se složením vratné kauce). Titulky jsou opatřena i všechna ostatní hudební díla této sezóny na Otáčivém hledišti v Českém Krumlově.

Reklama

Výběr článků

Načítám