Hlavní obsah

Opera Lohengrin bude jedním z vrcholů projektu WAGNER OSTRAVA 2013

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celý svět si letos připomene 200. výročí narození a zároveň 130. výročí úmrtí výjimečné osobnosti Richarda Wagnera (1813 - 1883). Národní divadlo moravskoslezské při této příležitosti realizuje unikátní projekt, jehož součástí bude kromě řady dalších akcí také uvedení Wagnerovy opery Lohengrin.

Foto: Zdroj.NDM

WAGNER OSTRAVA 2013

Článek

"Lohengrin bude hlavní součástí projektu, kterým připomeneme letošní významné dvojí výročí. Richard Wagner byl nejen hudební skladatel a operní tvůrce, ale také umělecká osobnost s přesahem do literatury a filozofie, která je určitým obrazem vývoje 19. století. Proto nám s trochou nadsázky přišla zajímavá a provokující také paralela s Ostravou. Stejně jako je Wagner jistým odrazem druhé poloviny 19. století, tak Ostrava je v podstatě také produktem tohoto období, kdy se rozvíjela jako průmyslové město," uvedl ředitel Národního divadla moravskoslezského v Ostravě Jiří Nekvasil.

"K osobnosti Richarda Wagnera se často vážou zjednodušující předsudky, že je hlavně skladatelem dlouhých oper germánské mytologie či se mu podsouvá spojitost s nacismem v souvislosti s tím, jak bylo jeho dílo nacistickým režimem zneužíváno. Naším cílem v projektu WAGNER OSTRAVA 2013 je Richarda Wagnera těchto předsudků zbavit a i prostřednictvím debat a přednášek představit jeho fascinující a dodnes inspirující osobnost v širších souvislostech," dodal Jiří Nekvasil.

Opera Lohengrin se do Ostravy vrací po třiceti letech a zazní ve skvělém pěveckém obsazení. Titulní roli ztvární v alternaci dva přední čeští tenoristé Tomáš Černý a Aleš Briscein. V této roli se poprvé v České republice představí také anglický operní pěvec Peter Wedd.

Roli Elsy z Brabantu vytvoří německá sopranistka Maida Hundeling v alternaci s přední sólistkou opery NDM Evou Dřízgovou-Jirušovou. Ortrudu zazpívá první dáma české opery Eva Urbanová, která právě s touto rolí debutovala před několika lety na scéně Metropolitní opery v New Yorku.

Ke spolupráci s NDM Eva Urbanová uvádí: "Roli Ortrudy mám velice ráda. Je pro mne velká výzva vžít se do jejího skoro až démonického naturelu. Moc se těším na ostravskou inscenaci a spolupráci s panem dirigentem Jindrou."

Dále se diváci mohou těšit například na Jacka Straucha a Jakuba Kettnera (Telramund) nebo Petera Mikuláše (král Jindřich).

Premiéry se uskuteční 7. a 9. března od 18.00 hodin v Divadle Antonína Dvořáka v Ostravě.

Více: www.ndm.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám