Hlavní obsah

Opava vyběhla za sluníčkem

Novinky, Tomáš Pika

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu vyběhli Opavané za sluníčkem. Závod, který pořádá společnost Prague International Marathon, se zaměřuje především na ty, kteří mají rádi aktivní pohyb, konkrétně spojený s rekreačním běháním.

Foto: Archiv města Opava

Mapa závodu v Opavě

Článek

Jedná se o projekt FreeRun, který je součástí běžecké ligy RunCzech. Rozdíl mezi oběma projekty spočívá v tom, že každý z nich se zaměřuje na jinou cílovou skupinu běžců. Zatímco ve druhé skupině se jedná výhradně o profesionální běžce, ve skupině FreeRun nalézáme zejména běžce rekreační.

„RunCzech jsou především závody na světové úrovni, jak pořadatelským servisem, tak elitním polem nejlepších běžců. FreeRun je určen pro obyvatele měst, návštěvníky, zkrátka pro všechny, kteří mají radost z běhání a běhají pro radost,“ vysvětluje zástupce pořadatelské společnosti.

Záměrem projektu není tvořit ryze nové trasy, ale utvářet pětikilometrové běžecké trasy v místech, které jsou pro běžce tradiční - na které jsou zvyklí. Rozhodně tedy nejde o budování nových tras, nebo vytváření tras umělých. „V Opavě jsme vybrali trasu, která vede kolem městského náhonu, fotbalového stadionu, řeky Opavy a Stříbrného jezera. Je to trasa především přírodním prostředím, kde už jsou Opavané zvyklí běhat nebo se procházet,“ uvedl náměstek primátora Dalibor Halátek.

Trasu je možné absolvovat i mimo oficiální závod, který se konal v sobotu 19. března od 11 hodin, a který oficiálně trať otevíral. Běžci na trase rozhodně nezabloudí. Start i cíl jsou označeny barevným nástřikem na komunikaci, trasa je v průběhu rovněž značená. Na startu je také umístěna informační cedule s mapou závodu a prezentací celého projektu. Pro větší soutěživost mezi jednotlivými závodníky a chuť si zaběhat, vytvořili organizátoři mobilní aplikaci, která nabízí možnost soutěžit s ostatními běžci v čase a místě, které si sami vyberou.

Reklama

Výběr článků

Načítám