Hlavní obsah

Opava si připomněla Tomáše Garrigua Masaryka

Novinky, Tomáš Pika

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na místě, kde před 92 lety sledoval první Československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk průvod několika desítek tisíc lidí, si Opavané symbolicky připomněli 166. výročí od narození tohoto významného českého státníka.

Foto: Archiv města Opava

Ceremoniálu k narození Tomáše Garriguea byla přítomna také Československá obec legionářská.

Článek

V pondělí, 7 března se shromáždilo několik desítek lidí u budovy Slezské univerzity na Masarykově třídě v Opavě, aby si připomněli narození Tomáše Garrigua Masaryka. Nechyběli ani vrcholní představitelé města, jako primátor Radim Křupala, náměstci Josef Stiborský a Dalibor Halátek, senátor Vladimír Plaček, rektor Slezské univerzity Pavel Tuleja, šéf opavské policie Petr Častulík a velitel opavské vojenské posádky Josef Havlík.

Projev k tomuto výročí pronesl primátor města Radim Křupala. Masaryka nazval velkým politikem a státníkem. Vyzdvihl rovněž jeho působení na politické půdě, kdy navzdory nepopulárnosti své vize, ji byl schopný prosazovat pouze proto, že mu připadala správná.

„Dobrý politik se pozná podle toho, že prosadí i menšinový názor, který považuje za správný, a to nejen z krátkodobého hlediska ohraničeného volebním obdobím, ale i v dlouhodobé perspektivě a v zájmu současných i budoucích generací. Neřídí se jen aktuálními náladami ve společnosti či průzkumy veřejného mínění. Nedívá se na společnost jen optikou krátké přítomnosti, ale i s vizí budoucnost,” řekl ve svém projevu Křupala.

Projev zakončil slovy, že se stále máme od Masaryka co učit. „Masaryk za sebou zanechal odkaz, který i po bezmála století stojí za to studovat, přemýšlet o něm a uvádět ho v praxi. I dnes nám má Masaryk co říci. I dnes je dobré jeho slova kriticky poslouchat. Jeho neúnavnost, politická odvaha či skeptické vlastenectví stojí za následování. Tomáš Garrigue Masaryk nám zanechal velmi mnoho. A je jen na nás, jak s jeho odkazem naložíme,” dodal primátor.

Na akci vystoupil také pěvecký sbor Domino, který funguje při ZŠ Ilji Hurníka v Opavě. Součástí byl rovněž ceremoniál kladení kytek u památníku T. G. Masaryka, jehož reprezentativnost zajišťoval 53. pluk průzkumu a elektronického boje v Opavě, Československá obec legionářská a Junák – český skaut.    

Reklama

Výběr článků

Načítám