Hlavní obsah

Onko Niké oslaví jubileum plaváním i koncertem

Novinky, Tomáš Gaudek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spolek Onko Niké, který v Krnově sdružuje ženy po prodělaném zhoubném onemocnění prsu, letos slaví dvacáté výročí založení. A protože říjen je měsícem boje proti rakovině prsu, členky sdružení připravují pro veřejnost, kromě připomínky jubilea, také další akce.

Foto: Tomáš Gaudek

Součástí akcí Onko Niké bude i předvedení techniky samovyšetření prsů.

Článek

První z nich je projekt nazvaný Ostře sledovaná prsa, který má upozornit veřejnost na význam prevence v boji proti rakovině prsu, zvýšit povědomí o možnostech jejího využití a vedení k zodpovědnosti žen, ale i mužů za svoje zdraví. Organizátorem je pražská Aliance žen s rakovinou prsu, v Krnově se do projektu zapojil právě spolek Onko Niké.

„Po celý říjen budou v kavárně Hermes v centru města a v penzionu Hermes na Ježníku vystaveny mobilní prsní stěny, které tvoří sádrové odlitky ženských prsou. Naše sdružení se na projektu bude podílet besedami o nutnosti prevence a výukou samovyšetření prsů,“ popsala předsedkyně Onko Niké Jarmila Novotná s tím, že se jedná o součást celosvětové kampaně. Chybět nebudou ani Prsní hrnky, jejichž zakoupením zájemci podpoří projekty Aliance žen s rakovinou prsu.

V podobném duchu bude i další akce, kterou je již tradiční plavecká štafeta nazvaná Plaveme prsa. Za podpory města Krnova se uskuteční v sobotu 13. října v bazénu městských lázní od 9.00 do 13.00 hodin a kromě předvedení techniky samovyšetření prsů nebude chybět ani bohatý doprovodný program.

„Pro děti budou připraveny pod dohleden našich členek hry ve vodě, se studentkami Střední pedagogické školy a Střední zdravotnické školy Krnov se pak zabaví v hracím a malovacím koutku. Pro dospělé návštěvníky bude připravena ukázka country tanců ve vestibulu lázní a v prostoru bufetu stejně jako vloni zazpívá ženský sbor Legato písničky nejen o vodě,“ doplnila Jarmila Novotná.

Říjnové aktivity Onko Niké vyvrcholí v úterý 16. října, kdy se v Koncertní síni sv. Ducha v 17.00 hodin uskuteční benefiční koncert k dvacátému výročí založení nazvaný Naším lékem je hudba. „Posluchači se mohou těšit na vystoupení ženských sborů Legato a Staccato, samostatně se představí zpěvačky Romana Kročilová a Marie Veliká,“ uzavřela Jarmila Novotná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám