Hlavní obsah

Ondřej Smeykal potěšil, rozezněl didgeridoo v Plzni

Novinky, Martina Sihelská

Ve studiu plzeňského rozhlasu se konal 22. ledna veřejný koncert na didgeridoo a gong profesionálního hráče Ondřeje Smeykala, který je řazen mezi 10 nejlepších didgeridoo hráčů na světě.

Foto: archiv Křikavovi
Článek

Při velmi ambientním osvětlení si návštěvníci mohli užít působení podmanivého zvuku tohoto hudebního nástroje australských domorodců a mohli na sebe nechat působit nejjemnější zvukové odstíny Ondrovy hudby, od tichých tónů až po silné zemité vibrace.

Po koncertě následovala beseda, kde Ondřej Smeykal  návštěvníkům vyprávěl nejen o vzniku a historii didgeridoo, ale také odkud vlastně z Austrálie pochází a kdo na něj hraje.

„Beseda byla zajímavá, Ondra přiblížil současný život australských domorodců, kteří jsou jednou z nejstarších dochovaných kultur světa. V podstatě mnoho aspektů zdánlivě zaostalé archaické společnosti promlouvá i k dnešní době. A i když dnešnímu světu vládne pokrok, mohla by nás doba kamenná v lecčems inspirovat,“ uvedla Kateřina Morová, která muzikanta v sále přivítala.

Koncert byl uskutečněn v rámci výstavy fotografií Blanky Křikavové, která navštívila právě tuto část Austrálie odkud nástroj pochází. Jedná se o výstavu, která má i benefiční charakter. Za částku 1000 Kč je možné si vybrat kteroukoliv z vystavených fotografií a podpořit tak život konkrétní aboriginské rodiny Gurruwiwi, která se snaží udržovat a předávat jejich tradice dalším generacím.

Výstavu je možné zhlédnout do 31. ledna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám