Hlavní obsah

Olomoučtí studenti absolvovali stáž na policejním ředitelství

Novinky, Kamil Kopecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Studenti Pedagogické fakulty Univerzity Palackého mají díky projektu E-Synergie již druhý rok možnost absolvovat odborné stáže u organizací zabývajících se ochranou zejména dětí, ale i dospělých, před problémy souvisejícími s kyberkriminalitou.

Foto: Kamil Kopecký

Policie

Článek

V minulosti navštívili např. pracoviště Ministerstva vnitra, Policejní ředitelství, Krajské ředitelství policie Olomouckého kraje, Krajský úřad Olomouckého kraje, firmy Vodafone, Seznam či Google. Studenti tak mají unikátní možnost seznámit se s řešením těchto problému u poskytovatelů služeb i státních institucí. Cílem projektu E-Synergie je to, aby budoucí učitelé získali poznatky, které pak budou moci přenést do své praxe a pomohou tak dětem například při bezpečnějším pohybu na internetu.

Náplní stáže na Krajském ředitelství policie Olomouckého kraje ale nebyly jen otázky týkající se kyberkriminality. Studenti besedovali s policisty z různých oddělení i o dalších oblastech policejní práce, prohlédli si různé typy policejní výstroje, donucovacích prostředků a zbraní, vozový park policie i praktické ukázky policejní techniky (např. jak funguje radar určený k měření rychlosti, jak se zjišťuje přítomnost návykových látek u řidičů, jak se odebírají otisky prstů atd.). 

"Pro studenty byly zajímavé také příklady fungování spolupráce mezi policií, školou, úřadem sociálně právní ochrany dětí a rodiči. Tyto zkušenosti jim pak jako učitelům pomohou efektivně řešit problémové situace, se kterými se mohou setkat v rámci své pedagogické praxe," uvedla Veronika Krejčí, věcná manažerka projektu.

Co je projekt E-Synergie?

Projekt E-Synergie vznikl v roce 2012 s cílem vytvořit vědecko-výzkumnou síť mezi státními a soukromými organizacemi zapojenými do oblasti řešení kyberkriminality. Smyslem sítě je vzájemná výměna informací a zkušeností z této oblasti.

Kromě Centra prevence rizikové virtuální komunikace UP v Olomouci, realizátora projektu, je do této sítě zapojeno Ministerstvo vnitra ČR, Krajské ředitelství policie Olomouckého kraje, firmy Vodafone, Seznam a Google, pracovníci Krajského úřadu Olomouckého kraje a další odborníci.

Získané informace jsou využívány k edukaci studentů a pedagogů Univerzity Palackého, kteří jsou do projektu E-Synergie zapojeni, dále jsou využívány k aktualizaci vzdělávacích programů projektu E-Bezpečí zaměřeného především na prevenci u dětí, jejich rodičů a dalších osob s dětmi pracujících. Projekt E-Bezpečí je také realizován Centrem prevence rizikové virtuální komunikace PdF UP v Olomouci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám