Hlavní obsah

Olomoucký strážník má na svém kontě už čtyři zachráněné životy

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třiačtyřicetiletý David Císař je chlap jako každý jiný. Navenek ho odlišuje jen uniforma strážníka Městské policie Olomouc, kde slouží pátým rokem. Ve skutečnosti je ale hrdinou, letos zachránil život už čtyřem tonoucím. A co víc, o jeho prvním husarském kousku se kolegové dozvěděli až z médií.

Foto: MP Olomouc

David Císař se jako hrdina „Nechci to nijak zveličovat či se tím chlubit. Právě proto jsem u městské policie, abych mohl lidem pomáhat."

Článek

Když se v úterý 6. srpna rozdrnčel na tísňové lince Městské policie Olomouc telefon, neměl David Císař ani tušení, že ho zase čeká koupel, tentokrát v řece Moravě. Spolu s kolegy okamžitě vyrazili k záchraně tonoucího člověka. Tím byl jednašedesátiletý muž, který v Komenského ulici spadl do řeky. Chvíli plaval, podle svědků však o něco později zmizel pod hladinou. V době příjezdu strážníků už na vodě plavalo bezvládné tělo.

"David Císař bez váhání skočil do řeky, doplaval k muži a odtáhl ho na břeh, kde spolu s kolegou Davidem Šípem zahájil resuscitaci, ve které pokračovali až do příjezdu záchranné služby," popsala drama mluvčí strážníků Magda Václavíková. Muž skončil v hlubokém bezvědomí v olomoucké fakultní nemocnici.

Už v dubnu letošního roku zachránil David Císař život třem vodákům, se kterými se v Loučné nad Desnou v rozbouřené řece převrátil člun. Dva dostal na břeh pomocí lana, za třetím se vrhl do divokých vln.

"Nejvíc práce nám dal ten třetí, když jsme ho s kamarády dostali na břeh, byl promodralý, nedýchal. Okamžitě jsem zahájil resuscitaci a povedlo se, když přiletěl vrtulník, byl už při vědomí. Tak jsme ho zdravotníkům předali a šli zase opravovat auto," zavzpomínal na dubnovou událost mladý muž. O svém činu nikomu neřekl, kolegové se to dozvěděli až z médií.

Později byl za svůj hrdinský čin oceněn i olomouckým primátorem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám