Hlavní obsah

Olomoucký kraj letos na venkov pamatuje 60 miliony

Novinky, Leona Roháčková

Obce do 2 tisíc obyvatel, dobrovolné svazky obcí a místní akční skupiny získají v letošním roce z krajského rozpočtu 60 milionů korun. Oproti loňskému roku si z programu Obnovy venkova Olomouckého kraje polepší o 15 milionů korun.

Foto: archiv Ol kraje

Z financí Programu obnovy venkova bylo postaveno i dětské hřiště v Majetíně

Článek

"Celých 48 milionů korun rozdělí Olomoucký kraj na výstavbu a rekonstrukci obecního majetku, 7,2 milionu korun na aktivity svazků obcí a 4,8 milionů korun na územní plánování," konstatoval mluvčí kraje Ivo Heger.

Oproti roku 2011 mohou obce žádat příspěvek na protipovodňová opatření. Svazky obcí a místní akční skupiny získají krajské peníze i na neinvestiční akce. Žadatelé mohou zasílat žádosti do 24. února.

„Zájem o krajskou podporu je veliký, v letošním roce může obec žádat až o půlmilionový příspěvek na podporu projektů souvisejících s výstavbou či rekonstrukcí obecního majetku. V případě svazků obcí či akčních skupin mohou zájemci požádat o příspěvek do výše 300 tisíc korun na pořádání kulturních, společenských a volnočasových akcí, za krajské peníze pro tyto akce mohou pořídit také vybavení. Žádosti o podporu tvorby územně plánovací dokumentace obcí budeme přijímat do výše 200 tisíc korun,“ uvedl hejtman Martin Tesařík.

V minulém roce podalo žádost o příspěvek celkem 251 obcí, z toho 138 žádostí bylo schváleno. Z krajského rozpočtu na ně bylo vyčerpáno celkem 45 milionů korun. Největší zájem projevily obce o opravy chodníků a komunikací. Krajský program obnovy venkova běží již od roku 2004, za tu dobu kraj přidělil žadatelům celkem 334,5 milionů korun.

Konkrétní podmínky a formuláře k Programu obnovy venkova jsou zveřejněny na krajských webových stránkách v sekci Příspěvky, granty a dotace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám