Hlavní obsah

Olomoucká ZOO je vlčí velmocí

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři vlčí smečky mají v olomoucké ZOO na Svatém Kopečku. Vlkům arktickým, Hudsonovým a iberijským se zde velmi dobře daří. Letos odchovali dvacet mláďat. Devět se jich narodilo vzácným vlkům iberijským, kteří jsou v přírodě ohroženi vyhubením.

Foto: Leona Roháčková

Vlci jsou vzornými rodiči

Článek

Arktické vlky chová zahrada od roku 2008, kdy byli přivezeny dvě samice z Francie, samec přicestoval z Německa. V následujících letech odchovala smečka vždy po šesti štěňatech, stejně jako letos.

Vlci jsou podle ošetřovatelů vynikajícími rodiči, o mladé se starají svorně všichni dospělí. "Arktičtí vlci jsou momentálně právě kvůli mladým odděleni od mědvědů, se kterými jinak sdílí rozlehlý výběh. Na druhou stranu si mohou návštěvníci užít pohledu na život vlčí smečky," uvedla mluvčí zahrady Hana Labská.

Svou náklonností k těmto šelmám netají zooložka Libuše Veselá, pro kterou jsou vlci srdeční záležitostí: "Smečku vlků Hudsonových máme od letošního roku, dvě vlčice pocházejí z Německa, samec byl dovezen přímo z Kanady. Štěňata se narodila v květnu, jedna fena má dvě, druhá tři." 

Nejvzácnějšími přírůstky jsou vlci iberijští. Poddruh vlka, který žije ve volné přírodě ve Španělsku, je zařazen mezi ohrožené druhy a jeho chov je řízen EEP. Smečka ve složení jednoho psa  dvou fen odchovává devět mladých. 

Za čtyři roky spatřilo v olomoucké zoologické zahradě světlo světa celkem 48 vlčat.

Reklama

Výběr článků

Načítám