Hlavní obsah

Olomoucká Reduta uvede Pašije - Velikonoční příběh hudebního skladatele Richarda Pachmana

Novinky, Robert Rohál
Aktualizováno

Na Velký pátek 30. března se uskuteční v olomoucké Redutě slavnostní představení Pašije – Velikonoční příběh. Autorem je hudební skladatel Richard Pachman, který dílo zkomponoval pro Moravskou filharmonii Olomouc. Vedle autora vystoupí v sólových partech i několik dalších sólistů.

Foto: archiv Richard Pachman

Andrej Beneš, Dita Hořínková, Libuše Švormová, Martina Kociánová a Richard Pachman.

Článek

Na Velký pátek chystáte do vaší rodné Olomouce slavnostní uvedení vašeho díla Pašije - Velikonoční příběh. Koho všeho jste oslovil ke spolupráci?

Pašije jsou mým prvním dílem, které jsem napsal pro filharmonii, sbor, čtyři sólové hlasy a čtené průvodní slovo. V pátek 30. března v 19 hodin provedeme v olomoucké Redutě společně s Moravskou filharmonií Olomouc, kterou bude dirigovat Petr Šumník. Zpívat bude Akademický sbor Žerotín pod vedením Pavla Koňárka a v sólových partech se představí mí dlouholetí kolegové Dita Hořínková, Martina Kociánová a Andrej Beneš. V několika částech Pašijí budu zpívat a hrát na klavír i já. Představení je koncipováno jako hudebně-dramatické pásmo na motivy příběhu Ježíše Krista, které doprovodí četbou z Bible paní Libuše Švormová.

Co vás vedlo k napsání tohoto monumentálního díla a jak jste na Pašijích dlouho pracoval?

„Pašije“ mají v mém životě celkem dlouhý příběh. První verzi jsem napsal v roce 2002 po návratu k mé práci po téměř dvouleté zdravotní pauze. Duchovní poloha projektu byla jakýmsi poděkováním Bohu za možnost návratu. S první komorní verzí jsme vystoupili několikrát s kolegy v roce 2003. Díky pozitivnímu přijetí tohoto představení i díky inspiraci farářky CČSH Michaely Procházkové jsem pak několik let komponoval oratorium Mistr Jan Hus. To už má za sebou v různých verzích sto repríz. Právě jedno z velkých nastudování oratoria v červenci 2015 v Moravském divadle Olomouc, kde jsem vystupoval s Ilonou Csákovou, Ditou Hořínkovou, Tomášem Petříkem, Andrejem Benešem, sborem Resonance a Komorním sborem Mistra Jakoubka ze Stříbra, a jeho přijetí v mém rodišti otevřelo možnost spolupráce s Moravskou filharmonií Olomouc.

Z původních Pašijí z roku 2002 jsem převzal pouze své texty, které jsem v řadě míst doplnil, a hudbu jsem kompletně zkomponoval novou. Pracoval jsem na projektu rok. Premiéra se uskutečnila na Velikonoce v roce 2016. Jsem moc rád, že se díky podpoře statutárního města Olomouc a především olomouckého primátora Antonína Staňka podařilo přivést na olomouckou scénu Pašije i v letošním roce - především proto, abychom lidem připomněli křesťanskou podstatu Velikonoc.

Objeví se Pašije – Velikonoční příběh i na CD nebo DVD?

Na DVD ne, ale záznam z premiéry v roce 2016 vyšel na dvojalbu s názvem Pašije / The Passion. Jsem rád, že jsme tento večer zaznamenali a vydali. Myslím si, že pro každého skladatele je možnost stát na scéně společně s dalšími devadesáti hudebníky neskutečným zážitkem! A upřímně i velkou zodpovědností.

Richard Pachman je skladatel duchovní, muzikálové, filmové a divadelní hudby. Od roku 1993 vydal 33 CD, uspořádal stovky koncertů v ČR (Křižíkova fontána na pražském Výstavišti, pražské Planetárium, každoroční vánoční turné) i v zahraničí (Belgie, USA, Izrael, Rakousko, SRN, Řecko, Luxemburg, Nizozemsko, Francie, Rusko). Jako malíř má za sebou desítky výstav. Autor několik autobiografických knih i historických románů. Laureát Ceny olomouckého kraje za rok 2010 za významný počin na poli soudobé profesionální hudby a Ceny města Olomouce za přínos pro kulturu za rok 2014.

Reklama

Výběr článků

Načítám