Hlavní obsah

Olomoucká muzejní noc nabídne komentované prohlídky, besedy, projekce, ale i koncerty a workshopy

Novinky, Eva Pětvalská

Blíží se jedenáctý ročník Festivalu muzejních nocí. Česká města zpřístupní svým obyvatelům sbírky významných muzeí, galerií a dalších kulturních institucí. Ani Olomouc nebude výjimkou a v pátek 15. května otevře návštěvníkům dveře za kulturou dokořán.

Foto: Eva Pětvalská
Článek

Muzejní noc v Olomouci je součástí jedenáctého ročníku Festivalu muzejních nocí 2015, který se koná v různých městech po celé České republice od 15. května do 13. června 2015. V době konání festivalu vybírají instituce jen symbolické vstupné a velká část programu je zdarma. 

Olomoucká muzejní noc zpřístupní v pátek 15. května obyvatelům města a jeho návštěvníkům sbírky svých muzeí, divadel, galerií, knihoven, ale i rozhlasové studio. 

Účastníci se mohou těšit na komentované prohlídky, besedy, projekce, koncerty, ale i kvízy, workshopy a dílny. V Arcidiecézním muzeu se bude od 20 hodin konat komentovaná prohlídka výstavy Křivákova Pieta a expozicí bude provádět restaurátor Radomír Surma.

V městské knihovně se bude besedovat s Vladimírem Gračkou na téma Olomouc a já – památky, kuriozity a objevy, a ve Vlastivědném muzeu se konají soutěže a výtvarné dílny pro děti i dospělé, kde si lidé mohou vyzkoušet výrobu peříčkových náušnic, pečení medových perníků i výrobu gelových svíček.  

Do olomoucké muzejní noci se zapojí Arcidiecézní muzeum, Muzeum Českých drah, Muzeum Olomoucké pevnosti, Muzeum Matice Svatokopecké i Muzeum moderního umění. Z dalších organizací se účastní například Knihovna města Olomouce a Knihovna UP. Návštěvníkům své dveře otevře na 13 galerií, Český rozhlas Olomouc, Divadlo hudby či kino Metropol. Pro účastníky bude navíc připravena speciální autobusová linka Dopravního podniku města Olomouce.

V evropských metropolích patří fenomén muzejních nocí k velmi atraktivním prostředkům, jak prezentovat kulturní dědictví. Muzea, divadla či galerie nabízejí nočním návštěvníkům kromě prohlídek svých stálých expozic a výstav také řadu doprovodných programů. Obliba tohoto festivalu rok od roku roste. Prvního ročníku se zúčastnilo 73 měst a 100 organizací, zatímco v loňském roce už to bylo 137 měst a 421 institucí. 

Celý program, včetně seznamu všech institucí si můžete prohlédnout na webových stránkách olomoucké muzejní noci. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám