Hlavní obsah

Olejomalba kočky Sisinky od výtvarnice Romany Štrynclové otevírá druhou desítku aukčních obrazů

Novinky, Simona Polcarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obraz kočky Sisinky otevírá druhou desítku aukčních obrazů, které Romana Štrynclová maluje a nechává dražit na výstavách ve prospěch kočičích útulků a depozit. Vernisáž výstavy i zahájení aukce nového obrazu se uskuteční 24. května od 18 hodin v brněnské umisťovací kočičí kavárně Pelíšek.

Foto: archiv Opuštěné kočičí tlapky, Petr Ivančic

Sisinka na fotografii a výsledný obraz Romany Štrynclové.

Článek

Při malování útulkových koček se Romana vždy snaží zjistit o nalezenci co nejvíc. Nechá si povyprávět, jaký měl osud, v jakém stavu se do útulku dostal a požádá o jeho fotku. Když to okolnosti dovolují, jede se na kočku podívat.

„Sisinka se přitoulala na začátku prosince, proto jsou v pozadí obrazu stylizované vločky. Zachytila jsem i její nálezkyni, která útulek kontaktovala,“ naznačuje Romana. Olejomalba Sisinky se zároveň stává šedesátým obrazem Romaniny kolekce Souhvězdí Bohumila Hrabala.

Výběr brněnského spolku Opuštěné kočičí tlapky, který založila v roce 2009 Anežka Dvořáková, nebyl náhodný. „Anežka zachraňuje opuštěné kočky i kočky z množíren a dělá přednášky na školách a školkách. Všechny kočky, které jí prošly pod rukama, si pamatuje a zůstává v kontaktu s novými majiteli,“ vysvětluje svoji aktuální volbu Romana Štrynclová.

Zároveň ji zaujalo i spojení Opuštěných kočičích tlapek s Pelíškem, kam spolek dodává kočky k adopci. Za rok existence kavárny se podařilo umístit už stovku koček bez domova. Obyvatelkou Pelíšku byla po jistý čas také Sisinka.

„Sisinku, tulačku z Nížkovic, jsem měla určitou dobu doma. Byla moc milá a vděčná, ale když se jí něco nelíbilo, dokázala i výchovně kousnout, což ovšem nebolelo, protože už neměla zuby. Do Pelíšku se bohužel dostala v nešťastný čas – v období mláďat, kdy dal každý přednost mladší kočičce,“ vzpomíná Anežka.

Kočky se jí zželelo, když se o ní dozvěděla od známé a viděla její fotky, na nichž smutně koukala jedním okem. Druhé jí totiž někdo vystřelil diabolkou, která jí dodnes zůstala v hlavě. Původně mělo jít o osiřelou kočičku, jejíž majitelka zemřela. Později se však podařilo zjistit, že šlo o paní v pokročilém věku, která už nemohla žít sama, a proto se odstěhovala ke dceři do Brna. Ta však kočku doma odmítla.

„V Pelíšku byla Sisinka ke konci protivná, dost sekala a kousala, a tak se na čas vrátila ke mně. Ale lidem utkvěla v paměti a dost se na ni ptali. Dnes má novou, velmi starostlivou paničku a perfektní péči. Věřím, že zbytek života prožije jako milovaná domácí kočička,“ uzavírá příběh Sisinky Anežka.

Obrazy koček z konkrétních útulků se vždy draží v aukcích, které trvají po dobu výstav. Přihazovat lze prostřednictvím webových stránek útulku nebo přímo přes facebook. Od roku 2014 se díky aukcím na útulky podařilo vybrat celkem 90 072 Kč.

Aukce Sisinky potrvá až do půlnoci 29. června. Celý výtěžek poté připadne Opuštěným kočičím tlapkám. Kmotrem obrazu Sisinky se stane přímo na vernisáži písničkář Slávek Janoušek.

Na brněnské výstavě, která bude komornější, se propojí více důvodů k oslavě: 60. obraz (11. aukční) souboru Souhvězdí Bohumila Hrabala, 1 rok provozu umisťovací kavárny a už více než 100 zachráněných koček. Na 21. května navíc připadá i 8. výročí založení Opuštěných kočičích tlapek.

Pozvánku na vernisáž a aukci i informace o dalších aktivitách Romany Štrynclové naleznete na www.stryncl.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám