Hlavní obsah

Okradený stařeček zalarmoval policisty, zloděje dopadli za pár minut

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starší lidé se často stávají terčem zájmu kapsářů, zlodějů, podvodníků i násilníků. Nepočítají příliš s tím, že se senioři dokáží bránit. V případě bezmála devadesátiletého muže z Leskovic ale zloději narazili. S lupem sice ujeli, za pár minut je ale díky pohotovosti starého pána dopadla policie.

Foto: PČR

Ilustrační foto

Článek

Pachatelé využívají horší fyzické kondice, důvěřivosti, laskavosti a ochoty starších lidí. Podvodníci se dokážou pod různými záminkami vetřít až do bytu, a pak využít vhodného okamžiku a okrást je. Příkladem je událost, která se stala 29. prosince v Leskovicích na Pelhřimovsku.

"Odpoledne zastavilo před domem auto, ze kterého vystoupily tři osoby, a vzápětí s pokusily vejít do domu. Majitel je nechtěl pustit, jeden z mužů ale odvedl jeho pozornost a další muž spolu se ženou přes nesouhlas seniora  vnikli do domu. Z ložnice odcizili náprsní tašku s finanční hotovostí 2100 korun a s osobními doklady. Z místa pak urychleně odjeli," popsala situaci policejní mluvčí Hana Kotková.

Podcenili ale pohotovost osmaosmdesátiletého seniora, který okamžitě volal na linku 158, kde nahlásil odcizení peněz a popis pachatelů a jejich vozidla. Na Pelhřimovsku okamžitě započala blesková policejní akce. V průběhu necelých dvaceti minut od přijetí telefonátu byla povedená trojice dopadena.

"Dva muži ve věku 30 a 31 let a žena ve věku 45 let byli obviněni z přečinu krádež a porušování domovní svobody. Na všechny tři zadržené osoby byl podán návrh na vzetí do vazby, který soudce akceptoval. Obviněným osobám hrozí trest odnětí svobody až na pět let," uvedla Kotková.

„Pachatelé pocházejí z Brněnska a Ostravska. V minulosti byli již za obdobnou majetkovou trestnou činnost odsouzeni," dodal vedoucí oddělení obecné kriminality Luboš Jakoubek s tím, že si velmi váží pomoci seniora, který neváhal a okamžitě zavolal na linku 158.

Za rok 2011 pelhřimovští policisté zadokumentovali celkem devět případů podvedení a okradení seniorů. Pachatelé se tímto jednáním obohatili o více než 390 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám