Hlavní obsah

Ojedinělou výstavu o Bibli zahájili v Poličce

Novinky, Alena Zavoralová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za účasti stovky návštěvníků byla v Poličce zahájena výstava o nejznámější a nejčtenější knize na světě - o Bibli. Podívat se přišli nejen dospělí, ale i děti, pro které je určena hravá a interaktivní část výstavy.

Foto: Alena Jandlová
Článek

Úvodní slovo pronesl autor výstavy David Junek a zástupci čtyř křesťanských církví v Poličce – farář římskokatolické církve P. Miloslav Brhel, farář českobratrské církve evangelické Jiří Tengler, pastor apoštolské církve Jiří Bureš a zástupce církve adventistů sedmého dne Josef Ptáček. Se zpěvem žalmů vystoupil ekumenický sbor Vox humana, jenž následně provedl samostatný koncert v kostele sv. Michaela v Poličce.

Účastníky byly příznivě přijaty obě části výstavy – interaktivní pro děti, umožňující „přenést se“ do biblických časů a současně si vyzkoušet své dovednosti a znalosti, stejně tak i muzejní část představující řadu pozoruhodných exponátů i souvislostí.

Veškeré exponáty jsou ze sbírek poličského muzea. Na přípravě se podílela řada institucí - zvláště Česká biblická společnost a Klub Amos Ostrava i jednotlivcům, kterým náleží poděkování.

Na výstavě byla zahájena akce „ručně psaná Bible“. A aby stěžejní biblické texty nebyly pouze ve vitrínách, byl zde zřízen pohodlný čtenářský koutek, kde zájemci mohou posedět nad vybranými tituly. Pro zájemce jsou zde k dispozici zdarma výtisky Nového zákona a žalmů.

V předmluvě žaltáře z roku 1737 je uvedeno: „K mnohému naučení, vzdělání, probuzení a potěšení bližního slouží. Pánu Bohu na čest zpívat mají všichni lidé - staří i mladí, muži i ženy, vrchnosti i poddaní“. V parafrázi na tento text můžeme říci – výstava je vhodná pro dospělé i školáky, pro věřící (k posílení) i nevěřící (k poučení).

Výstava potrvá do 11. listopadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám