Hlavní obsah

Ojedinělé inciativě na záchranu varhan v Dobrušce vyslovil obdiv i herec Josef Somr

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Každá akce založená na tom, že se lidi musí skládat z vlastní chuti a přesvědčení sami, si zaslouží obdiv. Národ sobě v Dobrušce. Je to ojedinělé a přeju vám, aby se vše povedlo,“ řekl krátce po doznění potlesku vestoje na závěr prvního z Koncertů pro varhany v Dobrušce herec Josef Somr.

Foto: Zdeněk Friml

Uznávaný varhaník, cembalista, hráč na klavichord a kladívkový klavír Jaroslav Tůma a herecká legenda Josef Somr v Husově sboru v Dobrušce.

Článek

Byl to právě vynikající herec Josef Somr, který spolu se špičkovým varhaníkem, cembalistou, hráčem na klavichord a kladívkový klavír Jaroslavem Tůmou, dopřál 22. března posluchačům v Husově sboru v Dobrušce mimořádný zážitek.

Úvodní část koncertu patřila ovšem domácím - letos jubilujícímu Dobrušskému žesťovému sdružení, které zanedlouho oslaví 30 let svého vzniku.  

V podání Jaroslava Tůmy pak zněla hudba Josefa Haydna, konkrétně skladba Sedm slov Vykupitelových na kříži hraná na hammerklavier, stylově doplňovaná úryvky prozaické básně Julia Zeyera Zahrada mariánská v přednesu herecké legendy.  

Přání pořadatelů, aby hudební příznivci z Dobrušky a okolí v co největším počtu podpořili zakoupením vstupenky záchranu unikátního nástroje, bylo vyslyšeno. Husův sbor se zaplnil, částka na sbírkovém kontě se tak po koncertu rozrostla o další sumu a nástroj vyrobený v roce 1904 renomovanou německou firmou A. Schuster & Sohn Orgelbau ze Zittau má opět větší šanci na své "znovuzrození".  

Protože jsou varhany také hlavním nástrojem protagonisty úvodní akce cyklu Koncerty pro varhany Jaroslava Tůmy, otázka, co by vzkázal organizátorům projektu, se přímo nabízela.  

„Fandím jim a přeju sobě i všem milovníkům varhan, aby takovýchto aktivit vznikalo co nejvíce. Moc se o tom nemluví, ale je pravdou, že v Čechách a na Moravě máme obrovské množství cenných varhan ze všech možných stylových období. Drtivá většina z nich však nepřežije jednadvacáté století. Mnohé se dočkají pouze velmi nekvalifikované údržby či restaurování, které je naopak provždy zničí. Procento opravdu dobře restaurovaných varhan je u nás jedno z nejnižších v Evropě. A to s dramatickým odstupem za zeměmi jako je třeba Německo. Je to velká ostuda. Je mi potěšením, že Dobruška se na ní nepodílí,” prohlásil Tůma.  

Další výraznou personou, která podpořila tým nadšenců, usilujících o záchranu královského nástroje, byl vicepremiér Pavel Bělobrádek. Na benefiční koncert dostavil osobně a pár minut po jeho skončení při pohledu na aktuální seznam dárců a adoptovaných píšťal konstatoval: „Jsem za to velmi rád. Převzal jsem záštitu i nad Mezinárodním hudebním festivalem F. L. Věka. Mám k Dobrušce velmi intimní už svým rodem i tím, že jsem tady chodil na gymnázium. Myslím si, že nástroj je velmi unikátní a unikátní je i jeho použití v tomto, v podstatě moderním, prostoru. Iniciativu velmi vítám a budu se nadšencům snažit pomoci nejen svoji účastí.” 

První z Koncertů pro varhany je minulostí, ale iniciativa nepolevuje. Dál je možné přispět finančním darem na sbírkové konto nebo adoptovat varhanní píšťalu v hodnotě 300, 500, 700 či 1000 Kč.

Druhý benefiční koncert je na programu 23. dubna a bude zcela v režii pedagogů a žáků Základní umělecké školy v Dobrušce.  

Květnová část Koncertů pro varhany slibuje další mimořádné zážitky. V neděli 24. května podpoří záchranu kytarista Lubomír Brabec a s ním místní ženský pěvecký sbor Vlasta, v sobotu 30. května je na programu koncert houslisty Václava Hudečka s cembalistou Martinem Hrochem.  

Poslední benefice se zúčastní také varhanáři z firmy Ponča z Krnova, kteří opravu varhan v Husově sboru v Dobrušce realizují.  

Reklama

Výběr článků

Načítám