Hlavní obsah

Ohlédnutí za brněnským vlnařským průmyslem

Novinky, Petr Svoboda

Postavení Brna jako někdejšího významného textilního centra stejně jako výzva k oživení či konverzi bývalých továrních areálů bude tématem poslední z jarních přednášek Metodického centra moderní architektury. Přednášet bude Michaela Ryšková, specialistka na industriální památky z Ostravy.

Foto: Archiv vily Stiassni

Továrna Bratři Stiassni, 30. léta 20. stol.

Článek

Všichni zájemci o průmyslové dědictví Brna jsou zváni na úterý 23. května do areálu vily Stiassni v Brně-Pisárkách. Příspěvek bude věnován jak rozvoji brněnského vlnařství a proměnám města, budování jeho obrazu i dominantám spojeným s textilní historií, tak příkladům ze zahraničí. Projekty z Norska, Německa, Velké Británie nebo Polska představí širokou škálu možností znovuoživení textilních provozů a továren.

Pozornost bude věnována také továrně vlastněné rodinou stavitele vily Stiassni. Bratři Nathan a Josef Stiassni při svém příchodu do Brna nebudovali továrnu na zelené louce, ale zakoupili starší textilní výrobní areál od Edmunda Bochnera, situovaný v Přízově ulici v těsné blízkosti Velké synagogy. Továrna sousedila s další textilkou Paula Neumarka a tvořila tak jeden z největších průmyslových areálů v Brně.

V meziválečném období se tu nacházela jedna s nejmodernějších přádelen na mykanou přízi ve střední Evropě. Z poměrně kusých archivních zpráv lze usuzovat, že v roce 1927 část továrny vyhořela, na obnově a modernizaci se snad podílel brněnský architekt Ernst Wiesner.

Továrna vyráběla široké spektrum suken a vlněných látek, které vyvážela téměř do celé Evropy i do Orientu. Firma Bratři Stiassni zřídila při továrně Masarykovu pamětní podpůrnou nadaci, která sloužila k podpoře nadaných studentů zaměstnanců firmy.

Akce je součástí přednáškového cyklu Architektura 20. století. Přednášky se konají v přednáškové budově Metodického centra moderní architektury v Brně, vstup z Preslovy ulice. Začátek je v 17 hodin, vstup zdarma. Součástí akce není prohlídka vily Stiassni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám